DRM dood verklaard

drmradio

drmradioDRM dood verklaard

Op de blogspot website verscheen een artikel waarin Digital Radio Mondiale (DRM) zo goed als dood verklaard wordt. Het verhaal kwam in de wereld door de directeur van European Gospel Radio.

 

De directeur van European Gospel Radio was net terug uit Maleisië, waar de coördinatie had plaatsgevonden voor de komende zomerperiode van2008 en waar de frequentie toewijzingen voor de kortegolf zijn vastgelegd; zie de website van de High Frequency Co-ordination Conference (HFCC)

Uit formele en informele discussies tussen de deelnemers aan de HFCC is nu wel duidelijk geworden dat het voorgestelde DRM systeem (Digital Radio Mondiale), dat de oude analoge kortegolfontvangst had moeten omtoveren tot digitale kwaliteit zoals we van FM gewend zijn, de huidige experimentele fase nooit zal gaan ontstijgen. In theorie had DRM de rijkere luisteraar in Europa en Amerika weer naar de kortegolf moeten trekken met ruisvrije ontvangst in digitale kwaliteit en nieuwe digitale ontvangers. Om een lang verhaal kort te maken: de voornaamste oorzaak van de DRM malaise is het gebrek aan ontvangers. Na meer dan drie jaar sinds de eerste experimentele DRM uitzendingen begonnen zijn, is er nog steeds geen in grote getale en tegen redelijke kosten geproduceerde ontvanger die wereldwijd geaccepteerd is, en er is voor zover bekend op dit moment ook geen enkele grote fabrikant die van plan is om er een te maken. Wil je meer weten over DRM, zie dan bijvoorbeeld de FAQ op
http://www.egradio.org/index.php?name=FAQ&id_cat=7 of de DRM site op http://www.drm.org/