Doe-het-zelf repeater

Repeater

repeaterDoe-het-zelf repeater

Repeaters zijn altijd complexe apparaten: je hebt een gevoelige ontvanger nodig, een zender, een complexe en daarom vaak dure besturing en dan scherpe filters om de zender en ontvangerfrequenties uit elkaar te houden. Maar het kan ook eenvoudiger: met een ontvangertje en een handset plus een klein beetje elektronica bouw je je eigen repeater.

 

Het enige wat er echt toe doet is dat de zender in de lucht moet komen als de microfooningang met ongeveer 2k naar massa getrokken wordt. Alle Yaesu portofoons doen dat, en zo zijn er nog wel meer. Het schema is dan als volgt:

Doehetzelfrepeater

De audio-uitgang van de ontvanger komt aan de linkerkant binnen en wordt gelijkgericht door D1 en D2. Je moet dus wel de luidsprekeruitgang gebruiken, want een lijnuitgang produceert niet genoeg spanning. De gelijkgerichte spanning stuurt FET Q1 open en deze trekt met R3 de microfooningang van de porto naar massa. De BS108 heeft een heel lage Gate-Source spanning en is daarom heel geschikt voor deze toepassing. Het LF-signaal wordt tevens met C1 en instelpotmeter P1 aan de microfooningang toegevoegd. Zolang er audio is, is de zender in de lucht. De tijdconstante van C3 en R2 is slechts 7ms; wellicht werkt een grotere C3 beter, maar daar zou je eens mee kunnen experimenteren.

De ontvanger moet óf niet te dicht bij de porto komen te staan, óf op zijn minst tegen het vermogen van de porto kunnen. Heb je bijvoorbeeld de ontvanger op 430.050 staan en de zender op 439.650 dan heb je 9.6MHz shift en zal het ongetwijfeld zonder problemen werken. Zo kan je eenvoudig je eigen kleine repeater bouwen en testen.