Maak je eigen QSL-kaart

QSLcard

Maak je eigen QSL-kaart

Natuurlijk kan je ook gewoon ON5UR bellen of mailen en een kaart laten ontwerpen. Maar soms heb je geen 500 stuks nodig, maar heb je er gewoon een paar nodig die van je eigen call afwijken (vakantie, /P of special event). Ik vond een leuk programmaatje waarmee je in een paar muisklikken je eigen QSL-kaart maakt met een professioneel uiterlijk.

 

Het programma heet QSLMaker en is geschreven door WB8RCR. Je kunt het hier downloaden. Het programma heeft een aantal standaard templates (voorbeelden) die je kunt aanpassen en waardoor je snel een kaart kunt knutselen. Standaard voeg je een Call toe (uiteraard), er zit een QSL-blok in met default tekst, een groet die je kunt wijzigen en als je wilt kan je er ook nog een achtergrond zelf inzetten:

QSLcard

Het duurde even voor ik doorhad waarom dat bij mij niet lukte. Ik had al wel begrepen dat het plaatje in .bmp formaat moest zijn (gebruik eventueel een conversieprogramma). Maar steeds als ik het plaatje laadde, klapte het programma eruit. Tot ik mijn onvolprezen Graphic Workshop Professional er op los liet. En die wist te melden dat mijn geconverteerde BMP 16 miljoen kleuren had. En de voorbeeldplaatjes hadden er maar 256. Zou dat soms het probleem zijn… Conversie er nog een keer overheen en ja hoor, nou laadde het programma de achtergrond wel. Met bovenstaand resultaat tot gevolg. Denk er dus aan dat je niet meer dan 256 kleuren in je plaatje stopt! Ik heb de greeting weggelaten omdat er zo weinig ruimte was. Maar je kunt naar hartelust experimenteren. Handig voor net die paar speciale kaarten die je wil verzenden.