Zomerreces PI4RAZ

PI4RAZ

pi4razZomerreces PI4RAZ

Dit weekend beginnen de vakanties in onze regio, en sommigen zijn zelfs al weg. De zomerstop is begonnen: de tweede woensdag in september zijn we er weer (kijk ook eens in de kalender in het linker menu). Afgelopen woensdag was de laatste bijeenkomst vóór de zomerstop, maar van vakantie was nog niets te merken…

 

Officieel start de bijeenkomst van de Radio Amateurs Zoetermeer pas om 20:00. Tijdens de bouw van de Bitx20 waren we altijd een halfuurtje eerder om de meetappartuur op te stellen.

Piet met bier

Maar als Piet met de onmisbare krat bier aankomt, staat men al vol ongeduld te wachten om naar binnen te mogen… En dan moeten de werktafels nog even volgegooid met alle meegebrachte spullen.

PD9FJ

Ferdi PD9FJ wacht op technische assistentie. Het laatste wat nog moet gebeuren is het in elkaar zetten van de Counter/HuffPuff printen. Buiten is inmiddels de al veel gebruikte FD4 van Berend PD7BS in de vlaggemast gehesen, maar daar is vandaag iets mis mee. Hij is niet te tunen, terwijl er normaal gesproken – en we hebben 'm al heel wat velddagen gebruikt – op 80, 40, 20, 15 en 10m helemaal niets aan getuned hoeft te worden. Maar vandaag heeft hij er geen zin in. Het lijkt op een kortsluiting of een onderbreking ergens, gezien de enorm scherpe dip die de tuner geeft bij pogingen om er nog wat van te maken. Dan de onvolprezen sloper van GB-Towers maar in de mast gehesen. Die vereist normaal wél wat tuning, maar deze keer – bij gebrek aan koppelkabels tussen tuner en zender – wordt hij rechtstreeks aangesloten op de set.

PA3CNO

Op de laptop wordt even naar het DX-cluster gekeken: is Rob PE9PE nog ergens in de lucht met SI9AM? Ja hoor, volgens het cluster zit hij op 14.207. En nu gaat het een stuk beter, ondanks de niet al te beste aanpassing van de sloper antenne: Rob is S9+10dB en hij ontvangt ons ook met sterke signalen. Aan de microfoon PA3CNO die de verbinding maakt met de clubcall PI4RAZ. Zo, die kan erbij in het weblog.

PA2HW

Intussen zit de rest niet stil. Terwijl op de achtergrond PA3CNO de verbinding met Rob maakt, is op de voorgrond Hugo PA2HW bezig om de VFO spoel van Andé's (PD2ATG) Bitx20 in de was te gieten. Dat maakt de VFO mechanisch stabieler en de spoel reageert daarmee trager op plotselinge temperatuurveranderingen. Dat geldt natuurlijk alleen zolang de VFO sectie nog niet in een gesloten compartiment zit.

PD2RKG

Natuurlijk is er ook gelegenheid tot onderling QSO: Links René PD2RKG in gesprek met Marco PE9M.

K1

Theo PA3GHJ bewondert de K1 van PA3CNO die inmiddels voorzien is van een mini-paddle van Palm Radio. Deze mini-paddles kunnen in de behuizing schuiven waardoor ze heel geschikt zijn voor portable gebruik. Met de mounting kit die erbij zit, bevestig je 'm zo aan de set – in dit geval de K1. Er is ook een magneetvoetversie beschikbaar. Daarmee is de K1 klaar voor de vakantie HI.

PD0JNG

Zoals te zien is, was het weer een drukke avond. PA3CNO voert de als PI4RAZ gemaakte calls in in het logboek; er wordt nog aan de counterprintjes gesoldeerd, er moet nog een antenne gemeten… De avonden zijn te kort!

PA2RDK

Maar het is geen aangenomen werk. Robert PA2RDK vermaakt zich prima aan de bar, die zoals meestal bemand wordt door Piet PE1FLO.

PA0BDW

Nog meer onderling QSO: Ben PA0BDW (l) in gesprek met Chris PA0OKC.

Tech Table

Intussen wordt aan de andere kant van de tafel nog volop gesoldeerd. Marco PE9M probeert zich te beschermen tegen zijn flits-allergie…

PE9M

Maar hier is hij dan toch in volle actie te zien: het in elkaar zetten van een Counter/HuffPuff print. Ferdi PD9FJ houdt toezicht…

Activiteit

Voor degenen die denken dat radio-amateurs verworden zijn tot een soort fossiele koffieleutende bejaardensoos is hier toch wel het bewijs dat dat zeker niet het geval is. Het kleine clublokaaltje gonst van de aktiviteiten.

Meten is weten

René PD2RKG en Hugo PA2HW meten met de antenne analyzer wat zo'n outbacker 2000 met magneetvoet nou precies voor aanpassing geeft op een omgekeerde kruiwagen… Uiterst rechts op de tafel is nog net de 0V2 buizenontvanger van PA0BDW te zien; het is een aangepaste versie van degene die Hugo PA2HW en Frank PA3CNO al gebouwd hebben als "cakeblik ontvanger" en wat mogelijk een project voor de komende winter wordt.

We kunnen terugkijken op een seizoen vol met aktiviteiten: twee velddagen gedraaid, de Jota, verscheidene malen in de lucht geweest met de call PA1000ZTM, de manifestatie op de markt, het Bitx20 project en nog veel meer. Inmiddels kijken we al weer uit naar het volgende seizoen. Plannen zijn er alweer genoeg. Maar voorlopig eerst vakantie vieren. Tot woensdag 10 september, de eerste clubavond van het seizoen. Of kom langs bij de SSB-velddag op 6 en 7 september, want dan zijn we weer present!