Transponder Zoetermeer uit de lucht

Repeater

repeaterTransponder Zoetermeer uit de lucht

De Zoetermeerse Transponder is na een lange tijd operationeel te zijn geweest, afgelopen dinsdag uitgeschakeld. Dit als voorbereiding op de aankomende verhuizing van HTA-Systems, waar de transponder opgesteld was.

 

Lang niet iedereen wist van het bestaan van de transponder. Deze is als experiment in de lucht gezet in de tijd dat de Zoetermeerse 70cm repeater aktief was vanaf het dak van het Siemens gebouw. De opzet was om te testen of de locatie van de repeater de beperking van de rekwijdte was, of dat er technische problemen met de repeater zelf waren. De opstelplaats van de transponder was namelijk vergelijkbaar met de opstelplaats van de repeater, alleen aan de andere kant van de A12.

Om onbemand te kunnen testen, relayeerde de transponder tussen 145.400, de Zoetermeerse huisfrequentie, en 432.6125 in de 70cm band. Hiermee was het mogelijk om vanuit een auto de ontvangst van de opgestelde zender te beoordelen zonder dat er een tweede repeater in de lucht gezet moest worden.

Na de testperiode is de repeater blijven staan: het was voor mobiele stations erg makkelijk om comfortabel deel te nemen aan de gesprekken op de Zoetermeerse huisfrequentie. Het resultaat van de test was trouwens dat de locatie de beperking van de reikwijdte was: de transponder gedroeg zich net zo goed/slecht als de repeater…

Echter: onze sponsor gaat binnenkort verhuizen, en als voorbereiding daarop is de transponder inmiddels ontmanteld. Aangezien het een testopstelling betrof die verder niet gedekt was door enige BT, zijn er geen plannen de transponder op de nieuwe locatie weer in de lucht te brengen.

Overigens betekent de verhuizing van HTA-Systems ook dat de website van PI4RAZ gedurende enige tijd uit de lucht zal zijn: die is daar namelijk ook opgesteld. Nadere mededelingen daaromtrent volgen nog.