Nieuwe CODECs voor digitale voice modes

fdmdv

fdmdvNieuwe CODECs voor digitale voice modes

Diverse populaire digitale voice programma's die recentelijk uit de distributie gehaald waren, zijn weer terug met een nieuwe digitale codeer- en decodeer module. Dit als gevolg van gedonder met intellectuele eigendomsrechten.

 

Amateurs die de afgelopen week geprobeerd hebben een van de populaire op geluidskaart gebaseerde digitale spraakprogramma's zoals WinDRM, DRMDV of FDMDV te downloaden, kwamen erachter dat ze verdwenen waren. Net zoals de bijbehorende Google-Groups ondersteunende berichtengroepen.

Het probleem lag aan de licentie, of liever het gebrek daaraan, voor de codec (COder – DECoder) die al die programma's deelden in gebruik. Die codec was ontwikkeld voor het Amerikaanse leger en de NATO, maar was nooit vrijgegeven voor algemeen gebruik. Diverse bedrijven deelden het intellectueel eigendom op de codec, en uiteindelijk is er een gaan klagen.

Dat veroorzaakte een snel herschrijven van zowel WinDRM als FDMDV met een open-source codec. Op dit moment is de nieuwe versie FDMDV alweer beschikbaar op de download site van N1SU dot COM, en de nieuwe WinDRM versie wordt elk moment verwacht. DRMDV, dat bijna niet meer gebruikt werd sinds FDMDV ontwikkeld werd, stopt ermee.

Digitale Voice gebruikers moeten dus de nieuwe FDMDV versie downloaden om compatibel te blijven met andere gebruikers!!

De nieuwe codec is helaas niet zo goed als de oude, dus de geluidskwaliteit, nou net het kenmerk van digitale voice programma's, heeft daar enigzins onder te lijden. De oude codec, MELP genaamd, was ontworpen voor hoge kwaliteit gepaard aan een lage datarate, en was bij uitstek geschikt voor toepassingen in de HF banden.

WinDRM is ongeveer 2.5 kHz breed en klinkt als FM met weinig bijgeluiden als de signaalsterkte goed is. FDMDV gebruikt slechts 1.1 kHz aan bandbreedte. Het klinkt dan ook wat ruwer, maar nog steeds opmerkelijk goed voor de gegeven bandbreedte. Het werkt beter bij lage signaal-ruisverhoudingen, en er zit bijna geen vertraging in de overdracht. Beide programma's gebruiken een OFDM multiple carrier modulatie techniek en kunnen met gewone SSB transceivers gebruikt worden.

Hieruit blijkt maar weer eens de noodzaak voor iemand – ergens – die een nieuwe codec schrijft voor digitale spraak met lage bandbreedte voor amateur radio gebruik. Aan digitale spraakprogramma's die de geluidskaart gebruiken wordt continu gesleuteld. Maar ze moeten wel een codec hebben wil het werk door kunnen gaan.

Overigens gebruiken AOR digital voice modems en D-STAR radios een commercieel produkt, de AMBE 2020 vocoder, dus die hebben geen last van de licentie perikelen.