Beveilig je draadloze netwerk

wifi

wifiBeveilig je draadloze netwerk

Ik wijdde al eerder eens een verhaal aan het gebruik van zogenaamde "open" WiFi verbindingen: mensen die hun draadloze router zo uit de doos aanzetten en ja, dan doet-ie het. Toen was het uitgangspunt dat je uit moest kijken in het buitenland omdat in sommige landen het gebruik van open accespoints als diefstal wordt aangemerkt. Maar inmiddels waait de wind uit een heel andere hoek.

 

En we hoeven er niet eens zo ver voor weg: in Duitsland spelen inmiddels een aantal interessante rechtszaken. Het begon allemaal met de aanklacht tegen eigenaren van een wireless access point: ze zouden illegaal software geupload hebben. Het zal de meesten van jullie niet ontgaan zijn dat de stichtingen Brein van deze wereld te vuur en te zwaard het illegaal verhandelen van films en muziek bestrijden en daarvoor niet schuwen om de identiteit achter de desbetreffende IP-nummers op te vragen om individuelen aan te pakken.

In het geval van een onbeschermde draadloze verbinding oordeelde de rechter van het hof in Frankfurt in een hoger beroepszaak echter dat de eigenaar van een open verbinding niet strafbaar is voor illegaal gebruik van zijn aansluiting. Daar waar de platenmaatschappijen graag gezien hadden dat de houder van een aansluiting aansprakelijk wordt gehouden voor het nemen van technische maatregelen tegen misbruik, oordeelde de rechtbank dus anders, tot grote blijdschap van WiFi gebruikers.

Maar toen ging het mis. Rapper Bushido klaagde een paar mensen aan voor het illegaal downloaden van zijn muziek, en een lagere rechtbank in Düsseldorf oordeelde daarop dat de verantwoordelijkheid voor het beveligen van de verbinding bij de eigenaar/beheerder ligt en dat – als hij dat niet doet – er op zijn minst van enige aansprakelijkheid sprake is. Precies het tegenovergestelde dus. Ondanks dat de mensen in kwestie aan konden tonen dat ze op het moment van het illegaal gebruik niet eens thuis waren en zij ook niet over filesharing software beschikten, werden ze toch veroordeeld voor tenminste de proceskosten, de advocaten en het geëiste boetebedrag. Daarnaast kunnen ze nog een gevangenisstraf riskeren.

Ik ken een aantal mensen die doelbewust hun accespoint open hebben staan. Die wonen in een studentenstad en vinden het best om hun bandbreedte de delen met anderen. Of ze stellen het ter beschikking om mensen met een PDA of Skype telefoon de mogelijkheid te geven "even" een verbindinkje te maken. Deze goedbedoelde initiatieven worden met uitspraken als deze dus om zeep geholpen.

Moraal van het verhaal: Als je je draadloze netwerk nog niet beveiligd had, al dan niet met de beste motieven, doe het dan maar zo snel mogelijk. Voor je het weet heb je de stichting Brein aan je deur omdat iemand jouw netwerk gebruikt heeft voor een illegale download…