Breuk tussen RSGB en Raynet

raynet

raynetBreuk tussen RSGB en Raynet

In Engeland is het "Memorandum of Understanding" dat sinds april 2004 van kracht was tussen de RSGB en Raynet (de Engelse versie van DARES) opgezegd na onoverbrugbare meningsverschillen tussen de RSGB en Raynet.

 

Het Memorandum was opgesteld om alle Raynet activiteiten dichter bij elkaar te brengen, zowel voor Raynet zelf als voor de beeldvorming van Amateur Radio en de rol die zij in noodgevallen kunnen spelen voor het grote publiek. Er zijn echter een aantal gebeurtenissen aan het licht gekomen waarbij Raynet zich niet aan de afspraken heeft gehouden en daardoor heeft het bestuur van de RSGB op 12 juli besloten om het Memorandum of Understanding om te zetten in een Position Statement (inname van een standpunt), dat binnenkort op de website van de RSGB beschikbaar zal zijn.  Tijdens een vergadering met vertegenwoordigers van de RSGB en Raynet op 24 juli werd dit document fel verworpen door Raynet.

De RSGB had aan Raynet een aantal samenwerkingsverbanden voorgesteld zoals een gezamelijk RAYNET Handboek, gezamelijke ID kaarten voor alle RAYNET groepen en gezamelijke verzekeringen. Al deze voorstellen werden gedaan om leden te ondersteunen en RAYNET een sterker aanzien te geven in de ogen van het publiek. Maar ondanks eerdere toezeggingen vanuit het bestuur van Raynet werd de medewerking door Raynet uiteindelijk geweigerd.

Eerder in het jaar stuurde de RSGB een vragenlijst rond naar alle aangesloten clubs en verenigingen om meer te weten te komen over mogelijke publieke diensten, activiteiten en mogelijkheden, inclusief maar niet uitsluitend beperkt tot de RAYNET diensten. De vragenlijst werd alleen naar RSGB clubs en verenigingen gestuurd, maar Raynet was van mening dat het eerst aan hun voorgelegd had moeten worden en dat zij de grootste partij zijn in Engeland als het gaat om radio noodverkeer. De RSGB stelt zich op het standpunt dat ze zelf wel uitmaken wat ze naar hun leden sturen.

De RSGB heeft toen 6 maandelijkse bijeenkomsten voorgesteld tussen Raynet en de RSGB, maar dit werd ook geweigerd door Raynet.  De RSGB staat open voor verder overleg als en wanneer Raynet besloten heeft dat dit beter is voor hunzelf.

Intussen heeft de Director Public Services de taak gekregen om RSGB RAYNET ID kaarten te maken, de verzekering van RSGB RAYNET te verbeteren en een handboek te maken. Alle RSGB groepen worden dringend verzocht door te gaan met de uitstekende samenwerking die in het veld plaatsvindt tussen alle groepen.

De RSGB zal doorgaan met het vertegenwoordigen van alle Engelse Radio Amateurs, aangesloten clubs en verenigingen met hun leden op dezelfde neutrale manier zoals het dat al 95 jaar doet.

De RSGB erkent nog steeds het belang van Raynet in Engeland en over de hele wereld en zal pogen om aan alle behoeften van Raynet medewerkers van welke overtuiging dan ook te voldoen.

Tot zover de versie van de RSGB. Naschrift van de redactie: ik vind het triest om te zien hoe in een tijd waarin het radio-amateurisme onder grote druk staat, ditzelfde radio-amateurisme door territorium- en haantjesgedrag op een negatieve manier in het nieuws komt. Ik hoop oprecht dat in Nederland de diverse verenigingen (VERON, VRZA en DARES en misschien nog wel meer) de samenwerking zoeken, daarmee niet alleen eensgezindheid uitstralend, maar tevens kosten besparend door samenwerking op diverse terreinen. Maar misschien ben ik iets te idealistisch…