Modificatie voor FT817 eindtrap

FT817

FT817Modificatie voor FT817 eindtrap

De Yaesu FT817 is onder bezitters zowel geliefd als berucht. Geliefd vanwege zijn kleine afmeting en het feit dat je van 1,8 tot 430MHz alles aan boord hebt, berucht om zijn zwakke eindtrap. De Griekse amateur SV8YM, Tasos Thomaidis, analyseerde het probleem en bedacht een even eenvoudige als doeltreffende oplossing voor het probleem.

 

Nadat hij voor de derde keer de eindtrap van zijn FT817 naar de eeuwige ruisvelden had geblazen, is hij gaan onderzoeken waardoor dat nou steeds kwam. Het kostte hem nog twee eindtrappen om dat te achterhalen, maar uiteindelijk is hij er in geslaagd.

Hij ontdekte dat het probleem meestal optrad als de set warm was (na een aantal doorgangen). De powermeter gaf dan fluctuaties en instabiliteit aan, en tien tot vijftien seconden later was het gebeurd. Zijn oplossing: twee weerstandjes van 6,8 tot 22 Ohm in serie met de coax van de stuurtrap naar de eindtrap. Dat kost je wat vermogen (300mW in de 5W stand) maar dat is voor je tegenstation echt niet merkbaar. Wat je er mee wint is dat je eindtrap nu onder alle omstandigheden heel blijft. De volledige beschrijving van de modificatie is hier te lezen (PDF formaat).

Overigens waarschuwt Tasos ervoor de 817 in FM en digi-modes niet op vol vermogen te gebruiken. Het rendement van de eindtrap is dan beroerd waarbij de meeste energie in warmte omgezet wordt. En dan is de eindtransistor op zijn kwetsbaarst…