Zwaailicht aangekondigd via radio

zwaailicht

zwaailichtZwaailicht aangekondigd via radio

Agentschap Telecom heeft twee vergunningen verleend voor een experiment met een radiozender die de komst van ambulance, brandweer of politie over de autoradio aankondigt. De vergunningen zijn verleend aan UMCG-ambulancezorg voor de regio Groningen en Drenthe en de brandweer van de gemeente Utrecht.

 

De zender heeft een bereik tot enkele honderden meters en moet automobilisten waarschuwen voor de nadering van een voertuig met zwaailicht en sirene. Op de autoradio is dan een signaal te horen en bij autoradio’s die voorzien zijn van RDS  verschijnt tevens een tekstbericht op de display.
 
Het experiment is bedoeld om weggebruikers vroegtijdig te informeren over een naderend voorrangsvoertuig en tevens het gedrag van de weggebruikers te bestuderen. Moderne auto's zijn goed geïsoleerd. Als de radio aanstaat, is een sirene vaak niet goed hoorbaar. Mogelijk is daar nu een oplossing voor.