Nieuwe digimode aangekondigd

Winmor

WinmorNieuwe digimode aangekondigd

Op de komende ARRL/TAPR Digital Communications Conference, die van 26-28 september gehouden wordt in Chicago, zal een nieuw digitaal protocol gepresenteerd worden met de naam WINMOR. Dit protocol is primair bedoeld voor het in Amerika veel gebruikte Winlink 2000 netwerk, waarmee emails, eventueel met attachments, verstuurd kunnen worden via de radio.

 

Volgens ontwikkelaar Rick Muething, KN6KB, is met WINMOR het gebruik van externe PACTOR hardware niet meer nodig. "Dit nieuwe protocol is uitgevoerd met een Windows toepassing die de geluidskaart van de computer gebruikt voor alle analoog naar digitaal conversies. Het voorziet in foutloze ARQ overdracht binnen bandbreedtes van 200, 500 of 2000 Hz", aldus Muething.

Winmor Screenshot 

Voor wat betreft overdrachtssnelheden zegt Muething dat de 200-Hz WINMOR mode net zo snel lijkt te zijn als PACTOR I. In WINMOR's 2000 Hz mode komt de snelheid in de buurt van PACTOR III.

"Aan WINMOR wordt nog gewerkt", zegt Muething. "Op de conferentie zullen we dan ook geen gereed product tonen, maar we zijn daar dicht bij. Ik denk dat we binnen 3 tot 6 maanden de eerste werkelijke on-air testen kunnen gaan doen".