Week van de Big Bang

bigbang

bigbangWeek van de Big Bang

Dus bye bye, zwaai zwaai, want deze week gaat de aarde stuk. Althans, dat geloven een aantal mensen stellig. De oorzaak? Woensdag gaat men een omstreden experiment doen bij CERN, de Europese organisatie voor kernonderzoek en het grootste onderzoekscentrum voor deeltjesonderzoek.

 

'Big Bang' is is een poging om de omstandigheden te simuleren zoals die zich een miljardste seconde na de oerknal (de Big Bang) voordeden en waarvan wetenschappers aannemen dat dat het begin van het heelal was.

Wetenschappers in CERN zullen op 10 september een 27 kilometer groot object inschakelen, genaamd de Large Hadron Collider, die in staat is deeltjes op elkaar te laten botsen met een snelheid gelijk aan 99.99% van de lichtsnelheid.

Het kostte 20 jaar voorbereiding, 10 miljard dollar en meer dan 10.000 wetenschappers uit 70 landen om dit onderzoek te doen dat wel beschreven wordt als de grootste uitdaging sinds de maanlandingen van het Apollo project. Er wordt van verwacht dat het een nieuw tijdperk zal inluiden voor wat betreft ons begrip van het universum.

Het experiment genereert elke dag 40.000 gigabyte aan gegevens die geanalyseerd zullen worden door een virtuele supercomputer welke op zijn beurt gevormd wordt door 100.000 processoren in de hele wereld, onderling verbonden door het internet.

Net buiten Genève, ongeveer 100 meter onder de Frans-Zwitserse grens, zal de Large Hadron Collider 11.200 keer per seconde kerndeeltjes door zijn 27 kilometer lange cirkelvormige tunnel sturen en deze uiteindelijk frontaal laten botsen.

Hoewel wetenschappers al 30 jaar deeltjes op elkaar laten botsen in een vergelijkbaar apparaat als de LHC zonder dat er ooit iets gebeurde, zijn er toch wat zorgen ontstaan over CERN’s nieuwe speeltje omdat het de grootste en krachtigste collider is die ooit gemaakt is.

Tegenstanders van de 10 miljard kostende Large Hadron Collider vrezen dat het ding een mini zwart gat zou kunnen vormen dat de hele planeet op zou kunnen slurpen, met ons erbij!

De wetenschappers die aan het project werken, doen die verhalen af als "absurd". Geheel in de stijl van deze tijd, worden de wetenschappers nu met de dood bedreigd. Dus als het even tegen zit, dan zijn we woensdag opgeslokt door een zwart gat. Lopen we net de eerste RAZ bijeenkomst van het nieuwe seizoen mis…