Supercondensatorcapaciteit mogelijk verdubbeld

elco

elcoSupercondensatorcapaciteit mogelijk verdubbeld

Wetenschappers en ingenieurs van de University of Texas in Austin (VS) hebben een nanomateriaal ontwikkeld dat erg veelbelovend lijkt voor het maken van supercondensatoren die tot twee keer zoveel energie kunnen opslaan. Zij presenteren hun bevindingen 8 oktober in het tijdschrift Nano Letters.

 

Naast batterijen kan elektrische energie worden opgeslagen in condensatoren. Het grootste verschil tussen de twee opslagmedia is dat batterijen door middel van een chemische reactie zelf ionen aanmaken, terwijl condensatoren ionen alleen maar kunnen opslaan. Supercondensatoren zouden een aantal voordelen boven batterijen hebben, waaronder een hogere opslagcapaciteit en een langere levensduur.

Onderzoekers van de University of Texas hebben nu een grafeenlaag gemaakt van slechts één atoom dik. Omdat de oppervlakte bij het opladen van een condensator van groot belang is (hier wordt de stroom opgeslagen), denken de onderzoekers dat hun ontdekking kan leiden tot een veel grotere capaciteit van supercondensators. Hoe dit echter moet werken en hoe de extreem dunnen grafeenlaag werd gemaakt, lieten de wetenschappers niet los. Maar aangezien hun werk wordt gepubliceerd in een gerenommeerd wetenschappelijk tijdschrift, is de kans niet erg groot dat ze hun claims uit de lucht hebben gegrepen.