Wobbelaar annex spectrum analyzer

wobbelaar

wobbelaarWobbelaar annex spectrum analyzer

De i-TRIXX nieuwsbrief die ik wekelijks ontvang maakt melding van diverse elektronische wetenswaardigheden – vaak gerelateerd aan de uitgave van het hobby-elektronicablad Elektuur. Deze keer wordt aangekondigd dat in het oktobernummer van Elektuur begonnen wordt met de beschrijving van een wobbelaar/spectrum analyzer.

 

Een wobbelaar is een sweep-generator die tussen twee ingestelde waarden de frequentie kan veranderen. Daarmee kan je op een beeldscherm in één keer de doorlaatcurve van een (band)filter zien en deze on-the-fly rechttrekken. Een mooi hulpmiddel. Wat een spectrum analyzer is hoef ik niet uit te leggen denk ik.

Het bijzondere van deze schakeling is dat deze door een (Windows) computer bestuurd wordt en deze verwerkt tevens de verzamelde gegevens. Daarmee kan je fraaie presentaties verwachten en het grote computerbeeldscherm maakt een mooi plaatje mogelijk. Bovendien kunnen instellingen en meetresultaten op de computer opgeslagen worden.

Tegenwoordig hoef je de deur niet meer uit om de Elektuur te kopen. Het blad biedt al sinds een aantal jaren een lezersservice waarbij je de gewenste artikelen – tegen betaling – kunt downloaden. Voor €1,20 koop je 10 elektuur "credits" die je vervolgens in de webwinkel kunt uitgeven. Betalen kan met iDeal of Paypal bijvoorbeeld.

Ik heb het artikel vast gedownload. Het ontwerp maakt gebruik van een DDS die op 1000MHz loopt en dat maakt dat het werkgebied van de spectrumanalyzer annex wobbelaar tot 450MHz loopt. Goed genoeg voor de amateur die t/m UHF experimenteert. Het is geen simpel ontwerp. Ik schat dat ook de componenten niet goedkoop zullen zijn. Maar voor de echte hobbyist is het wel een schitterend project. Misschien iets om te bouwen…