Amateur gered door radio

K1

K1Amateur gered door radio

Op zondag 21 september was Bob Williams, N7ODM, die in Bozeman in de staat Montana woont, bezig met het tunen van zijn set op 40 in afwachting van de sked met zijn broer Rich, K7URU, toen hij rond 13:00 plaatselijke tijd een zwak CW signaaltje hoorde: Glenn Russell Ruby Jr, W7AU, had zijn been gebroken en gebruikte een portable radio en morse code om hulp in te roepen.

 

Williams zei dat hij in staat was het signaal van de gewonde man te nemen, zelfs toen het signaal heel zwak werd.

"Hij riep me aan. Hij moet gehoord hebben dat ik de zender aan het testen was. Toen ik klaar was, sloot ik af met het geven van mijn roepnaam en toen hoorde ik 'N7ODM, dit is W7AU/7,' dus gaf ik antwoord," vertelde Williams tegen de ARRL. "Ik zei, ga je gang; ik kon hem uitstekend nemen. Hij vertelde me dat hij een backpacker was en dat hij gevallen was waarbij hij zijn been gebroken had. Hij vertelde me dat hij Russ heette, gaf informatie zoals zijn GPS coördinaten, zijn tent, eten en water dat hij nog had, alsmede details over zijn lichamelijke toestand. Hij vertelde me precies wie ik moest bellen voor hulp."

Buck Creek PassVolgens Williams was Russ uitgegleden over een natte steen en had zijn been gebroken terwijl hij aan het rondtrekken was in de omgeving van de Buck Creek Pass met de hoge watervallen in het westen van de staat Washington, op 1000 km afstand van Williams. "Russ had het goed voor elkaar," zei Williams. "Zelfs nog voor hij om hulp vroeg, heeft hij eerst zijn tent opgezet. Het regende toen hij viel, dus klom hij in zijn tent en trok warme kleren aan. Hij at wat snacks gemaakt van zonnebloempitten en gedroogde abrikozen. Daarna hing hij een draadantenne op, schakelde zijn Elecraft K1 in en riep me aan." Williams zei dat Russ hem had verteld dat hij voor een paar weken aan batterij-energie had voor zijn radio.

Russ vroeg Williams om de Snohomish County Search and Rescue in Washington State te waarschuwen. "Ik had hun nummer niet, dus belde ik met de lokale 911 telefonist. Het enige wat ze hadden was informatie van King County in Washington, dus heb ik hen gebeld en zij gaven me het nummer van Snohomish. Toen ik de Snohomish County Search and Rescue te pakken kreeg, vroegen ze me om aan Russ extra informatie te vragen, zoals de kleur van zijn tent en of hij in open terrein of in bosgebied zat, en om zolang als mogelijk met hem in verbinding te blijven," zei Williams.

"Russ en ik slaagden er in om kontakt te houden tot ongeveer zondagavond 20:00. Gedurende die tijd kon ik informatie doorspelen tussen Russ en de Search and Rescue organisatie, maar daarna werd het signaal zo zwak dat ik hem niet meer kon nemen. Voordat hij in de ruis zakte hadden we afgesproken dat we in de ochtend weer kontakt zouden zoeken. Dat heb ik geprobeerd vanaf 6:30, maar hij heeft me niet gehoord. Uiteindelijk hoorde ik hem rond 09:00 uur naar me roepen op 7.051 MHz. We bleven kontakt houden tot hij rond 10:35 door de Search and Rescue vervoerd werd vanaf de plek van het ongeval," zei Williams tegen de ARRL.

Op zondag bereikten de reddingsteams Russ, die zijn kamp opgeslagen had in de Buck Creek Pass, op ongeveer 2 km ten westen van de gemeentegrens van Chelan County. Hij werd pas op maandag in veiligheid gebracht – te paard! Williams zei dat slecht weer op zondag er de oorzaak van was dat er geen reddingshelicopter op kon stijgen: "Het had de hele nacht gesneeuwd; Russ vertelde me dat toen hij maandag morgen wakker werd, zijn tent helemaal bedekt was met sneeuw."

"Ik was toevallig op dezelfde frequentie," zei Williams. "Het was gewoon puur geluk dat het zo goed uitpakte. Het was een hele ervaring. Ik was gewoon blij dat hij radio amateur was en dat ik met hem kon praten. Voor hem was dat heel belangrijk. Wat ik deed was niets bijzonders. Ik denk dat elke amateur in Montana hetzelfde gedaan zou hebben."