Kerncentrale dicht door digitale camera

Nukeplant

NukeplantKerncentrale dicht door digitale camera

De radiofrequentie van een digitale camera heeft in maart de kerncentrale Indian Point-2 in de Verenigde Staten stilgelegd.

 

Dat heeft de overheidsorganisatie voor toezicht op kernenergie, NRC, nu meegedeeld. Dicht bij het regelpaneel werden foto’s gemaakt; dit had invloed op een voedingswaterpomp voor de vier stoomgeneratoren. Het waterniveau daalde en dat leidde tot een afschakeling van de reactor.

De exploitant, Entergy, heeft mobieltjes en digitale camera’s nu verboden. Entergy was zich er niet van bewust was dat een digitale camera een probleem zou kunnen veroorzaken, zei de NRC. De organisatie voegt eraan toe dat signalen van buitenaf niet door het dikke beton heen kunnen dringen en geen storingen kunnen veroorzaken.

Overigens is het verbazingwekkend dat een digitale camera een kerncentrale zou kunnen beinvloeden. In camera's zitten geen zenders die vele watts aan vermogen produceren; hooguit een beetje bluetooth. En dat zijn milliwatts. Daarnaast wordt aan alle consumentenapparatuur een immuniteitseis van 3V/m gesteld. Voor industriele apparatuur is dat zelfs 10V/m. Voor pacemakers is dat 60V/m. En dan zou een kerncentrale omvallen van de straling van een digitale camera? Ik denk dat iemand een foutje verdoezeld heeft door een zondebok te zoeken…