Verslag van bezoek aan de zeesleper Elbe

Elbe

ElbeVerslag van bezoek aan de zeesleper Elbe

Vroeg uit de veren, en op weg naar Maassluis. Wel goede trui aan en een extra trainingsbroek immers het kan goed fris worden. De reis naar Maassluis duurt gewoonlijk 1 uur, zien en beleven hoe lang het nu duurt.

 

Afgesproken met Huib (PA3DSJ) dat hij zich zo rond de klok van 10:00 locale tijd zal in melden. Zo rond de klok van 09:45 naar de tram halte, en jawel 1 minuut later daar komt de gele ijzerenhein nummer 1 aan rijden, geweldig toch zou de reis nu wel goed gaan.

Uitstappen bij Hollandspoor en ff een kaartje kopen. Ff dat kunnen we wel vergeten, wat nu weer. De pinautomaat doet het niet, en het duurde wel even voor de NS een oplossing had voor het probleem, maar goed ff voor tienen toch de blauwe ijzerenhein kunnen nemen.

En jawel Huib meldde zich in op het relais 430.350, en PD7BS was op dat moment bij delft. Hij meldde zich in met de volgende roepletters: PA08DWN, wat is dat? Die roepletters heb ik nog niet eerder gehoord, ff vragen hoe of wat. Maar dat was niet nodig, Huib vertelde dat de uitzending van de sleepboot de ELBE kwam. En daar ben ik toevallig wel naar onderweg,  de oproep beantwoordt en ook Jos PA1JOS meldde zich in.

Huib vertelt dat de trein tussen Delft en Rijswijk rijdt. En dat ik me wel weer meldde zo rond de klok van half 11. In Rotterdam Centraal overgestapt op de blauw / gele ijzeren hein die me naar Maassluis gaat rijden. Bij Vlaardingen nog geprobeerd PA08DWN aan te roepen maar helaas.  Aangekomen in Maassluis Jack gebeld, die vertelde me dat hij ook al contact heeft gehad met PA08DWN.

Jack vertelde me dat Huib me aan het oproepen was, maar er kwam geen reactie. Klopt. vertelde ik, ik loop nu tussen de bomen en dan gaat het niet echter lekker met het relais. Maar Jack als jij nu vraagt aan Huib of hij qsy kan gaan naar 145.500. En direct aan Jack toestemming gevraagd of ik de roepletters van de club mag gebruiken met de bedoeling om me daar mee in te melden, en aldus toestemming verkregen.

Lopende in Maassluis riep Huib me op, me in gemeld ook gelijk even een verbinding gemaakt met de roepletters van de club (PI4RAZ) voor de QSL kaart. In QSO met PA08DWN gevraag waar liggen jullie, op het noorderhoofd of het zuiderhoofd. Hij vertelde me dat zij liggen op de oude ligplaats van de Zwarte zee.

Op APRS.FI gezien dat wil je op het noorderhoofd komen je wel een stukje om mag lopen. Maar dat was niet nodig, er lag een noodbrug (aardig nietwaar) en via die brug kom je ook op het noorderhoofd.
Op het zuiderhoofd waren er nog al wat kermisachtige speeltuigen aanwezig, wat is dat nu.

Oh ja, deze dag is natuurlijk de jaarlijkse Furiade dag, vandaar ook de bijzondere roepletters van de Elbe. Lopende op de noodbrug en kijkende en zoekende waar ligd de ELBE, oh daar. Ojee wat een groot schip, gelijk maar even een foto maken voor het log. Bij het schip aangekomen, gevraagd hoe kom ik aan boord en beter hoe kom ik bij de radio kamer. Wel wel als je nu zo en zo loopt dan kom je er wel, ojee waar heb ik dat meer gehoord. Maar eindelijk na niet teveel zoeken bij de radio kamer aangekomen. En handen schudden natuurlijk, en een bijzonderheid was dat er nogal wat zendamateurs  aanwezig waren van PI4GV ( Veron Den Haag).

In de radiohut was het aardig druk, net of ik weer bij gv aanwezig ben, een drukte in de radio kamer terwijl er wel met morse werd gewerkt en de zachte amateur stations niet verstaanbaar werden gehoord. Mooi radio apparaten sommigen aangesloten en werkende.

Terug naar Huib, wat is jou job voor vandaag? Wel Berend ik laat kinderen hun voornaam in morse in kloppen, en daarna krijgen zij een QSL kaart van ons. Dat kunnen zij zien op de zelfbouw kit (morselezer) en op een oude laptop met daar draaiende een morse programma 2.1 of zo iets.

Naast, op de bank, lagen twee porto's voor 2 mtr en 70, dus met PA08DWN ook even een verbinding naar PD2ATG kunnen realiseren. Ook gesproken met Dick (PA3ALM): wat voor antenne's gebruiken jullie? Wel Berend we gebruiken twee Marconi antenne's. Hoe werkt dat? Wel dat is een langdraad en boven splitst hij zich in tweeën en beneden gaat hij van ijzer over naar koper en dan naar de radio kamer, en het schip is van ijzer dus we gebruiken het schip als aarde.

En de drie eindgevoede antenne's dan? Oh, die zijn voor de ontvangst. Dick, waarom alleen in morse? Antwoord: vroeger was er alleen morse zo ook dit weekend.

Oke ik mazzel dus, in fone op twee en toch een mooi QSL kaart, TOP. In de Kamer van de Sparks daar zat een bekende te kloppen, jawel PD9W. Later op de dag ook nog bij andere schepen op bezoek geweest, maar niets meer van de oude glorie van weleer, ja hier en daar een marifoon, een radio set voor schepen. Voor onderling verkeer, radar diensten en haven diensten. Wat ik heb gezien en gehoord, kan ik dit wel schrijven. Jongens het was TOP wat jullie hebben gedaan, goede actie voor het radio zendamateurisme.

Tot zover een reis verslag en bezoek aan PA08DWN (de ELBE).

Mogelijk tot volgend jaar van PD7BS

'73 toe joe al

Een fotoreportage vind je in het foto album onder Regio activiteiten, album Zeesleper Elbe.