Onderzoekers zetten leds in voor draadloos netwerk

Onderzoekers zetten leds in voor draadloos netwerk

Medewerkers van de universiteit van Boston werken aan een draadloze netwerktechnologie die met zichtbaar licht in plaats van met radiogolven werkt. De toepassingsmogelijkheden zouden zich zelfs tot de auto-industrie uitstrekken.

 

De onderzoeksgroep van Thomas Little denkt dat leds niet alleen gloeilampen zullen vervangen, maar ook als accesspoints voor draadloze netwerken dienst kunnen doen. Little ziet in de overstap van ouderwetse verlichting naar halfgeleiderverlichting een kans om niet alleen op zuiniger lichtbronnen over te stappen, maar de leds tevens te gebruiken als optische datazenders. Little deed overigens geen uitspraken over de manier waarop de optische netwerken data moeten ontvangen.

Het versturen van gegevens via de leds zou mogelijk zijn door de diodes heel snel aan en uit te schakelen. In de resulterende pulsen zou data gemoduleerd kunnen worden, die volgens de onderzoekers in eerste instantie met snelheden van 1Mb/s tot 10Mb/s verstuurd zou kunnen worden. Deze snelheid zou deels gerealiseerd kunnen worden door niet één led per verbinding in te zetten, maar meerdere leds binnen het visuele bereik van netwerkapparatuur in te zetten.

Netwerktechnologie op basis van de energiezuinige en in de toekomstvisie van Little alom aanwezige led-verlichting heeft nog een voordeel ten opzichte van op radiogolven gebaseerde netwerken. Zo kunnen lichtgolven zeer slecht door muren heendringen, zodat netwerkbeveiliging vele malen eenvoudiger zou worden. Naast toepassingen binnenshuis ziet Little ook mogelijkheden voor de auto-industrie: remlichten worden tegenwoordig vaak van leds gemaakt, wat slimme communicatie tussen auto's mogelijk zou maken en de veiligheid op de weg zou verbeteren.

SmartLeds