Hoe te starten met amateursatellieten

satellite

satelliteHoe te starten met amateursatellieten

Na de lezing van Wouter Jan Ubbels en Wouter Weggelaar kan ik me voorstellen dat je enthousiast geworden ben voor het werken over amateursatellieten. Maar hoe begin je daarmee? En hoeveel van die dingen zijn er? Waar zitten ze? Allemaal vragen waar je als beginnend satelliet-werker mee geconfronteerd wordt.

 

Om te beginnen is er een fraai artikel uit de Radcom van maart 2007, geschreven door G7HIA. (Engels, PDF formaat). Daarin beschrijft hij helder wat voor soort satellieten er zijn, en waar ze zoal te beluisteren zijn.

Daarnaast is het handig om te weten waar de satellieten zich zoal bevinden. Daarvoor heb je een programma nodig dat dat voor je uitrekent. Een bekend programma onder amateurs is Orbitron. Dat maakt zichtbaar waar de satellieten zich bevinden. Het programma wordt gevoed door TLE's: Two Line Elements die de baan van een satelliet beschrijven. Het programma kan die automatisch ophalen zodat je ze niet met de hand hoeft te laden. Dat kan je de eerste keer beter wel doen om er voor te zorgen dat je de laatste baangegevens hebt. Zeker voor recent gelanceerde satellieten is dat belangrijk (zoals de Delfi-C3).

Het goede nieuws is dat je niet al te veel middelen nodig hebt om over satellieten te kunnen werken. Dus probeer het gewoon eens een keer…