High Performance Software Defined Radio

HPSDR

HPSDRHigh Performance Software Defined Radio

Software Defined Radio mag zich al enige tijd in een toenemende belangstelling verheugen. Er zijn dan ook al bouwkitjes te koop waarmee je voor een paar tientjes zo'n apparaatje in elkaar zet. Maar inmiddels heeft een aantal amateurs de zaken even wat grootser aangepakt met het project High Performance Software Defined Radio.

 

Het High Performance Software Defined Radio project is bedoeld als SDR van de volgende generatie voor gebruik door amateurs en kortegolf luisteraars (SWL's). Er wordt door amateurs van over de hele wereld aan gewerkt. De discussielijst omvat momenteel meer dan 750 leden.

De kracht achter het project is de opbouw: alles wordt gebouwd als modules, welke in een gemeenschappelijke bus geprikt worden. Een beetje zoals de oude PC's: als je 'm wilde uitbreiden prikte je er gewoon een extra ISA kaartje in. Dat maakt het mogelijk om slechts die modules toe te passen die je nodig hebt, of zelfs om ze zelf te ontwerpen. De modules verschillen dan ook in complexiteit: sommige zorgen voor de in/uitgangsfuncties, sommige zijn bandfilters maar er zijn ook complexe DSP modules beschikbaar.

Sommige amateurs zijn goed in het bouwen van hardware, en anderen in software. Zo levert iedereen zijn bijdrage aan het project. Vind je dit een interessant project, kijk dan eens op de website van het project. Wellicht ben jij straks ook QRV met de nieuwste SDR technieken.