Eerste 5MHz licenties uitgegeven aan EI amateurs

irts

IRTSEerste 5MHz licenties uitgegeven aan EI amateurs

Eindelijk goed nieuws voor de Ierse amateurs. Na een lang proces van overleg tussen de militaire autoriteiten en de Ierse uitvoering van het AT, ComReg, zijn vrijdag 17 oktober de eerste licenties overgedragen aan een aantal Ierse amateurs

 

De Ierse vereniging van radio amateurs, de Irish Radio Transmitters Society, laat weten:
"We hopen dat nu iedereen die een vergunning heeft aangevraagd die ook heeft gekregen. De vergunning is een additionele machtiging die de bestaande machtiging uitbreidt met drie 3 kHz kanalen met center frequenties van 5280, 5400 en 5405 kHz."

"In de praktijk wordt de Upper Sideband gebruikt voor phone verbindingen op deze kanalen. Omdat de gegeven frequenties het midden van deze kanalen weergeeft, moet je afstemming respectievelijk 5278.5, 5398.5 en 5403.5 kHz weergeven, dus 1.5 kHz onder het midden van het kanaal. Het maximaal toegestane vermogen is 200 Watt. CW stations wordt aangeraden om de onderste 300 Hz van de kanalen te gebruiken omdat het dan mogelijk is om het kanaal tegelijkertijd voor SSB en CW te gebruiken."

"Let er wel op dat militaire opleidingssstations in Engeland die gebruik maken van niet-amateur roepnamen eveneens deelnemen aan het 5 MHz experiment in de UK. Ierse stations die over een 5 MHz vergunning beschikken mogen niet communiceren met deze stations maar mogen uitsluitend met andere gelicenseerde experimenteerders of amateur stations werken."

Dave EI3IO was een van de eerste EI’s op de band en heeft wat waarnemingen aan de IRTS gestuurd. Hij geeft aan dat 5 MHz met zijn bijna optimale Near Vertical Incidence Skywave (NVIS) eigenschappen voorziet in betrouwbare en stabiele communicatie met de west-europese eilanden EI, G, GI, GW en GM tijdens daglicht. Gedurende de nacht waren stations aan de oostkust en het midwesten van Noord Amerika gemakkelijk te werken.

Na 48 uur in het bezit te zijn van een 5 MHz machtiging heeft Dave 12 DXCC landen gewerkt inclusief Bermuda, Groenland en Puerto Rico. In totaal maakte hij 82 QSO’s met als beste DX K5RK in Alvin Texas op een afstand van 7189 kilometer. Andere EI’s die gehoord zijn op 5MHz zijn EI7CD, EI6IZ en EI7CC. Programmeer die kanalen dus eens in je set en kijk of je activiteit hoort.