Het verhaal achter de DvdA

dvda

dvdaHet verhaal achter de DvdA

De wildste geruchten deden de ronde over de afwezigheid van de handelaren op de Dag voor de Amateur. Ik kreeg zelfs berichten over chantagepraktijken door de organisatie waarbij de handelaren voor €1000 aan apparatuur ter beschikking zouden moeten stellen… De waarheid is echter een stuk minder spectaculair.

 

De redactie van het brabants alternatief radioamateurnet heeft met meerdere partijen kontakt gehad, en dat schetst een wat genuanceerder beeld van de afwezigheid van bekende handelaren.

Als een amateur een bepaald setje wil kopen, kan hij op de DVDRA even langs de drie stands om te zien waar dat apparaat het goedkoopst is, en daar koopt hij het dan meestal. Dat drukte al vaak op de winstmarge`s.

Daar komt dan nog bij dat de plek voor een stand duurder is dan een plekje op de markt. "Je mag al blij zijn dat je `quitte` draait", aldus een van de betrokken handelaren tegen een redactielid van de BAR-ronde.

Die redactie heeft met meerdere personen en partijen contact gehad, en vast kunnen stellen dat de drie afwezige handelaren inderdaad contact met elkaar hebben gehad. Dat contact ging over een handelaar die via internet werkt, een zogenaamde legale witte webshop, én, omdat die geen winkelpersoneel en dergelijke heeft, goedkoper kan zijn dan de winkelhoudende bedrijven.
Bovendien kan deze vanuit een van de goedkopere marktkraampjes op persoonlijke titel zijn verkoop doen. Deze kwam naar de DVDRA, zoals hij op internet al aankondigde, sets verkopen tegen bodemprijzen.
Dat zou voor de winkelhouders, die overigens daar waar ze in het verleden het van de handel in HAM sets moesten hebben, nu hun winsten halen uit andere producten als professionele communicatieapparatuur of HiFi, betekenen dat er op de Dag Van De Radio Amateur niets meer te verdienen was, of zelfs verlies moest worden geleden.

Hoewel ze, en dat is te begrijpen, met argusogen de activiteiten van de internethandelaar volgen, is de door hen gepleegde actie niet van persoonlijke aard, maar een kosten baten analyse.

De groep heeft de organisatie van de DVDRA er op gewezen en gevraagd er iets aan te doen.
In die onderhandelingen is er een en ander niet helemaal goed gegaan, waarop de groep handelaren heeft besloten hun stands niet op te stellen.

Dat aan de kant van de VERON bij de onderhandelingen in de achtergrond een vriendschap tussen twee amateurs een rol heeft gespeeld , is niet helemaal onwaar.
Binnen het BAR hoor je het regelmatig: "Als je Bobo bent in het belang van de amateur community, kan je dat in je directe omgeving voor lastige keuzes stellen, of zelfs in conflict brengen".

Met een beetje babbelen met alle partijen was er wel uit te komen geweest, al was het mischien eerder aan de internethandelaar om een eerste stap te zetten dan aan de winkelbedrijven.
Dat is teminste wat op te maken is uit reacties die de BAR ronde redactie, bij onder andere een handelaar in satellietapparatuur die zelf geen HAM apparatuur verkoopt en dus zelf niet direct met een der partijen verbonden is, opving.

En zo werkt het, wij amateurs gaan voor een paar procentjes, een en ander elders halen, en dan worden de marges zo klein dat de markt door een kleine beweging instort. Want uiteindelijk hebben de handelaren, die door de financiële crisis toch al niet veel meer verkopen, dit jaar ook nog minder omzet, want dat hadden ze op de DVDRA natuurlijk wel.

Al met al zijn er steeds minder actieve amateurs en wordt er steeds minder verkocht via winkels, en meer via het net.
Maar wie repareert dan al de koopdozen? Als de amateurs er zelf niet meer aan sleutelen, maar er wel zoveel in gebruik zijn gaan er ook een hoop kapot. In het land der blinden, is na de internethandelaar de reparateur mischien wel koning.

(Bron: Het Brabants Alternatief Radioamateurnet)