Vonken veroorzaken storing tot boven 1GHz

spark

sparkVonken veroorzaken storing tot boven 1GHz

De nieuwsbrief van het New Zealand Radio Spectrum Management (RSM) beschrijft hoe vonken zelfs nog storing kunnen veroorzaken aan apparaten die boven 1GHz werken.

 

Het artikel op de site van het NZ Ministry of Economic Development RSM zegt:

"Hertz bewees in 1888 dat radio uitzendingen over enige afstanden mogelijk waren door een vonk op te wekken."

Hoewel deze techniek voor het communiceren gebruikt werd tot deze in de twintiger jaren van de vorige eeuw door de elektronenbuis vervangen werd, worden vonken hedentendage nog steeds in apparaten toegepast, zoals auto's en puntlas apparatuur. Als gevolg daarvan zijn vonken of vonkoverslag een veel voorkomende bron van radiostoring.

Een electriciteitsmaatschappij rapporteerde onlangs een storing die probemen opleverde met een 1.8GHz straalverbinding die over een afstand van 51km verbinding onderhield met een 220kV onderstation in Ashburton. Deze straalverbinding stuurde steeds systeem alarmen uit als gevolg van de inkomende storingen.

De afdeling Radio Spectrum Management gebruikte hun allernieuwste high-gain microwave detectie systeem, en herleidde de storing tot de schrikdraad beveiliging die om het onderstation gespannen was. Dit schrikdraad hekwerk bevatte heel veel licht gecorrodeerde (geroeste) in elkaar gedraaide draden waarmee de spanning doorgegeven werd. Bij deze slechte verbindingen ontstonden vonken.

Het verbazingwekkende was dat de storing doorliep tot ver in het radio spectrum: de metingen wezen uit dat deze meetbaar was tot boven de 5GHz.

Zie ook het originele bericht op http://news.business.govt.nz/news/info/rsm/article/9300