Virtuele antennetuner

ttuner

ttunerVirtuele antennetuner

Van Berend PD7BS kreeg ik een linkje naar een leuk stukje virtuele techniek: de T-tuner. Deze Java-applet is geschreven door Kevin Schmidt W9CF, en geeft je de mogelijkheid een antenne impedantie in te voeren en daarna met de virtuele tuner de zaak aan te passen.

 

Behalve dat het natuurlijk een leuk speeltje is kan je met deze virtuele tuner ook kijken welke componentwaarden je ongeveer nodig hebt als je zelf een tuner wil bouwen, of je kunt één van de variabele C's naar nul draaien en dan blijft er een L-tuner over om mee te spelen. Het schema van zo'n L-tuner ziet er als volgt uit:

tunerschema

In de praktijk wordt meestal een Pi-tuner toegepast. omdat de condensatoren dan met 1 poot aan de massa liggen en het handeffect bij het afstemmen dan minimaal is. Bovendien hoef je dan geen goed geïsoleerde knoppen op de C's te zetten om te voorkomen dat de gaten in je vingers branden tijdens het tunen. Maar een T-tuner werkt net zo goed.

De applet ziet er als volgt uit:

No java

Het tunen is eenvoudig. Voer rechtsboven de waarden in van de antenne impedantie die je wil matchen. Daarna kan je op Autotune drukken en dan staat alles in 1 keer goed. Leuker is het om met je muistoets een knop te pakken en die te gaan draaien. De condensatoren kunnen 10 omwentelingen maken, en de spoel 30. Grappig om te zien is, dat als je een 1:1 afstemming bereikt hebt, de autotune vaak toch een beter alternatief heeft met betrekking tot de verliezen. Ik had mijn denkbeeldige antenne netjes 1:1 getuned met 12,5% verlies. Een druk op de autotune leverde 8% verlies op. Niet merkbaar voor het tegenstation, maar misschien wel in de temperatuur van de tunercomponenten…