WSPR breekt alle records

wspr

wsprWSPR breekt alle records

In juli van dit jaar schreef ik al dat er een nieuwe versie van het digitale-mode programma WSPR verschenen was. Met dit programma wordt nu het ene na het andere afstandsrecord gebroken op de HF banden.

 

WSPR is ontwikkeld door de man die ook WSJT gemaakt heeft: Joe Taylor, K1JT.

Afgelopen vrijdag 31 oktober had Bob VK7KRW een tweewegverbinding met Richard, N2JR, in Virginia, USA op de 80M band, over een afstand van 16300km en beide stations gebruikten slechts 2 Watt.

Bob's antenne is een Inverted V dipool en Richard gebruikte een Butternut vertical die op het maaiveld staat. De signaal-ruisverhouding (SNR) was op dat moment rond de -25dB.

Bob VK7KRW is onlangs aan het experimenteren geweest met WSPR op de HF banden (15, 17, 20, 30, 40 & 80m) en hij heeft een aantal QRP verbindingen gemaakt met Europa, Japan, USA, Canada en Nieuw-Zeeland.

Bob merkt daarbij op dat hij zijn vermogen terug geregeld had tot 1W en nog steeds door Richard ontvangen kon worden maar helaas hoorde hij bij dat vermogen niets terug.

Later op die avond ontving Bob een email van Pat, F6IRF, die het WSPR net leidt, met de bevestiging dat er een nieuw wereldrecord voor een tweeweg QRP verbinding op de 80m band was gevestigd. Bob laat weten dat stations op het noordelijk halfrond wanhopig op zoek zijn naar stations op het zuidelijk halfrond dus als je ergens mee wil experimenteren, probeer dan eens WSPR.

Na een oproep op het VK7 Regional News begonnen de records elkaar in hoog tempo op te volgen met bijvoorbeeld  Dick VK7DIK die een tweeweg verbindng maakte met Joe Taylor K1JT over een afstand van 23352km op 40m met slechts 5 Watt.

De vermogens gaan almaar omlaag en de afstanden juist omhoog: Larry WB3ANQ slaagde er in een verbinding te maken met VK6DI met slechts 5mW (+7dBm) over een afstand van 18615Km.

Op WSPRnet.org staat alle informatie die je nodig hebt en alle links naar de software.

De URL is: http://wsprnet.org/drupal/