JT6M Geminids Challenge

JT6M Geminids Challenge

Van 10 december tot 16 december 2008 staat de 2008 JT6M Geminids Challenge op het programma.
Het gaat hier om een QSO-party geinitieerd door de leden van www.jt6m.org om het gebruik van de zwakke-signaal mode JT6M te promoten tijdens de periode dat de aarde zich door de meteorenzwerm de Geminiden beweegt.
Er worden geen prijzen verdeeld. Wel is er de eeuwige roem en krijgt de winnaar een certificaat in kleur.

Tijdens de Geminids Challenge is het de bedoeling zoveel mogelijk QSO’s via meteoscatter (MS) te maken. Maar Tropo, en Es QSO’s worden gewoon meegeteld. De winnaar is degene die uiteindelijk de meeste 4 karakter grids werkt (dus JO22, JN79, IO86 etc.).
Voor meer informatie,  exacte data  en inschrijven voor de Challenge  volg deze weblink:

http://www.jt6m.org/jt6m-challenge.php

Uit ervaring weet ik dat je met beperkte middelen toch aardige resultaten met JT6M kunt bereiken. In augustus dit jaar heb ik meegedaan met de Perseiden challenge. Met een rondstralertje op 3 meter boven maaiveld en 8 Watt hoogfrequent uit een 20-6m transverter (Transverter 1208 van TenTec) heb ik wat 6m JT6M qso’s kunnen maken met als beste DX Portugal CT1JFC (een dikke 1900 km). Het ging dan wel vnl. om Es verbindingen, maar ik kon ook twee echte MS qso’s bijschrijven.

Wat is JT6M ook alweer ?
JT6M is een applicatie die deel uitmaakt van het WSJT pakket (Weak Signal by Joe Taylor). WSJT dient in combinatie met een programma gebruikt te worden dat je PC de exacte tijd vertelt. Een accurate timing van minimaal 1 seconde is een vereiste om zinvol met WSJT te kunnen werken. Dimension4 is een voorbeeld van een programma dat via internet de exacte tijd binnenhaalt.
 JT6M is geoptimaliseerd voor 6M meteoscatter, maar is even effectief met tropo, sporadische E en andere scatter propagatiemodes. Deze modes zijn een normaal verschijnsel op de banden in het VHF gebied. Overigens zijn conventionele modes als CW en SSB ook bruikbaar wanneer er sprake is van grote meteorieten zwermen.
Sinds de introductie in maart 2003, heeft JT6M zich met name op de 6M en 4M banden bewezen; inmiddels is men erachter dat een ogenschijnlijk dode 6M/4M band wel degelijk QSO’s kunnen opleveren

{mosimage}