75e verjaardag van FM

omroeper

omroeper75e verjaardag van FM

Het is dit jaar de 75e verjaardag van de ontwikkeling van de Frequentie Modulatie door Edwin Howard Armstrong. Een naam die voor velen onbekend zal zijn; vandaar dat we daar deze maand eens wat aandacht aan besteden.

 

Het verhaal begint in 1904 toen Edward's vader hem het boek "The Boys' Book of Inventions" (het jongensboek der uitvindingen) gaf met een jaar lang een uitgave met de titel Stories of Inventors (verhalen van uitvinders). Op de leeftijd van 14 jaar vertelde hij zijn ouders dat hij uitvinder wilde worden. Geïnspireerd door Faraday, Marconi en anderen, experimenteerde hij met draadloze telegrafie, waarbij hij later de voorzitter werd van de Radio Club of America.

Edward Howard ArmstrongTerwijl hij in 1914 nog studeerde aan de Columbia School of Engineering ontwierp hij een regeneratieve schakeling, gebruik makend van een triode buis die in 1906 uitgevonden was door Lee De Forest.

In 1917 ging hij in dienst bij het army signal corps, waarbij hij in Frankrijk gestationeerd werd. Hij testte en ontwiep daar radio apparatuur.

Na zijn diensttijd keerde hij terug naar huis waar hij een 19 jaar durende juridische strijd begon om zijn uitvinding van de regeneratieve schakeling veilig te stellen. Uiteindelijk werd het patent toegewezen aan De Forest.

Maar Armstrong had inmiddels niet stil gezeten, en had de super-heterodyne ontvanger ontworpen. Tenslotte vroeg hij patent aan voor de wideband FM modulatie methode op 26 december 1933, nu bijna 75 jaar geleden.

In 1936 bracht hij FM stations in de lucht en verbaasde daarmee het publiek met de voor die tijd zeer goede uitzendkwaliteit. In de periode 1940-41 hielp hij FM toepasbaar te maken voor mobiele militaire communicatie.

Om zijn FM omroepdroom waar te kunnen maken spande hij diverse rechtszaken aan om onbetaalde patenten op FM ontvangers binnen te halen. Armstrong zat financieel aan de grond, hij was depressief en in 1954 maakte hij op 63-jarige leeftijd een einde aan zijn leven.

Zijn vrouw Esther zette de strijd voort om de miljoenen die aan de patentschendingen verbonden waren, binnen te halen.

Edwin Howard Armstrong, een genie, de vader van FM, deed meer dan wie dan ook om de radio te ontwikkelen waar de hele wereld tot op de dag van vandaag nog van geniet.