25 jaar amateurradio vanuit de ruimte

ISS

iss25 jaar amateurradio vanuit de ruimte

En nog een verjaardag te vieren: het ARISS Team viert momenteel 25 jaar amateur radio activiteiten vanuit de ruimte. Dit artikel beschrijft een aantal van de geplande special events voor eind december en begin januari.

 

Op dit moment heeft de ISS bemanning de radio geconfigureerd als crossband repeater. Onlangs zijn ze nog actief geweest met SSTV en er is een mogelijkheid geweest om mee te doen aan een speciale test met 9600 baud packet radio op de simplex frequentie 145.825 MHz.

Deze week, tot 19 december, wordt verwacht dat het ISS Ham radio systeem op 145.825 MHz aktief zal zijn met 1200 baud packet. Als PCSAT geconfigureerd wordt in deze week, is double hop APRS mogelijk.

Van 21-26 december is het plan de Crossband repeater mode in te schakelen, maar met afwijkende frequenties. De bedoeling is om de radio te configureren voor 145.99 MHz uplink met een subaudio toon van 67.0 en 437.80 MHz downlink. Dit zal in low power mode werken. Daarnaast is in die week een ruimtewandeling gepland. De commandant van Expedition 18, Commander Mike Fincke, en Flight Engineer Yury Lonchakov zijn van plan om op 22 december een ruimtewandeling te maken. Volgens de standaard procedure zal het ISS amateurradio systeem uitgeschakeld worden tijdens de ruimtewandeling.

Van 28 december tot 3 januari is gepland om de Crossband repeater in te richten voor een speciaal experiment. Dat gaat een test worden voor de L-Band uplink, die tot op de dag van vandaag nog nooit fatsoenlijk getest is. Het plan is een uplink van 1269.65 MHz en een downlink op de standaard frequentie 145.80 MHz met laag vermogen. Gezien de aanzienlijke kabelverliezen van het L-band systeem hoopt men op een paar "big guns" die er doorheen komen, de doppler kunnen compenseren en een verbinding kunnen maken.

Er is een speciaal certificaat ontwikkeld voor degene die kan communiceren met het ISS. Dit certificaat wordt toegekend aan degene die een 2 eg verbinding heeft gemaakt met het ISS op Voice, Packet (APRS), of via de  voice repeater.
En aan degenen die het ISS gehoord hebben in een van de ARISS operations modes (Voice, SSTV, School Contact, Voice Repeater, Digital).

De datums waartussen je verbindingen voor het certificaat kunt claimen liggen tussen 30 november en 15 januari. Zie ook  http://www.ariss-eu.org/2008_12_10.htm

In de toekomst zullen er meer updates volgen. Houd er wel rekening mee dat allerlei aktiviteiten in en rond het ISS zoals ruimtewandelingen er de oorzaak van kunnen zijn dat de amateurradio gedurende enige tijd uitgeschakeld wordt. Daarnaast hebben verbindingen met scholen en QSO's door en met de bemanning voorrang op de planning. (Het goede nieuws is dat als je deze verbindingen ontvangt, ze gewoon meetellen voor het certificaat).

Veel plezier met de ARISS experimenten van het ISS!