LED-lichtbalk vervangt TL

45 cm lange 12-W-LED-balk levert koelwit of warmwit licht

LED-lichtbalk vervangt TL

Binnenkort kunnen we de TL’s in huis ook vervangen door een LED-alternatief. Door het ontbreken van starter / ballast circuit zal de hoeveelheid hoogfrequent storing, een eigenschap  waardoor TL’s berucht zijn bij zend- en luisteramateurs, flink afnemen/verdwijnen

 

De Amerikaanse fabrikant CML-IT heeft een 45 cm lange LED-lichtbalk voorgesteld die geschikt is als vervanger van fluorescentiebuizen. De door de fabrikant opgegeven levensduur van de LED-balk bedraagt 50.000 uur, drie tot vijf maal zo lang als een gewone TL. De LED-unit wordt geleverd met een montageplaat en lenzen, men hoeft alleen nog maar een 12-V-wisselspanningsvoeding toe te voegen.
Die 12 W Light-Line LED-lichtbalk is leverbaar in twee uitvoeringen, voor koelwit en warmwit licht. De balk produceert een lichtstroom van 400 Lumen (warmwitte versie) resp. 450 Lumen (koudwitte versie). De Light-Line LED-lichtbalk is op dit moment alleen nog verkrijgbaar via de hoofdvestiging van CML-IT in de VS, de prijs ligt rond 90 US-Dollar. In Europa zal de Light-Line-lichtbalk leverbaar zijn vanaf januari/februari 2009. De prijs voor de Europese markt is nog niet bekend.
Meer info:
www.cml-it.com
NB: Nog even voor de taalpuristen onder ons: Vaak worden TL’s aangeduid met TL-buizen. Maar dit is “dubbelop”.  TL staat nl. voor Tube Luminescent wat “lichtgevende buis” betekent . Een TL-buis betekent dus eigenlijk  “lichtgevende buis buis”.

73 de Ron, PA2RF