Weersatelliet ontvangst in Zoetermeer

Weersatelliet ontvangst in Zoetermeer

In Zoetermeer wordt actief weersatelliet ontvangst bedreven. Gert, PE0MGB, ontvangt de signalen van 3 NOAA satellieten, converteert de satellietsignalen naar schitterende platen en plaatst deze op zijn website: http://members.ziggo.nl/mjbaak/wxtoimg/

NOAA staat voor  National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) en is in de Verenigde Staten de instantie die zich bezighoudt met meteorlogie en oceanografie.
De organisatie is als zodanig te vergelijken met het Nederlandse KNMI en de Belgische KMI.  De NOAA beschikt echter over veel meer middelen, en heeft bijvoorbeeld haar eigen netwerk van weersatellieten.

De polaire satellieten NOAA 15, 17 en 18 die Gert ontvangt komen over op een hoogte van ongeveer 800 km. De frequenties waarop deze satellieten uitzenden zijn respectievelijk 137,5  137,620 en 137,100 MHz (AM/FM gemoduleerd).

Voor deze satellieten is een speciale modus ontwikkeld: APT – Automatic Picture Transmission –

De karakteristieken van deze mode zijn:

120 lijnen/min zichtbaar en infrarood video (1600 Hz bandbreedte). Amplitude van het videosignaal moduleert een 2400 Hz draaggolf die op zijn beurt een 5W HF draaggolf FM moduleert (zwaai is ±17 kHz. Right Hand Cicular Polarised, ½ turn, ½ wavelength resonant quadrifilar antenna )

Momenteel zijn er geen andere satellieten die in de 137 MHz band weatherFax data uitzenden.
Het oplossend vermogen van de foto’s is ongeveer 4 km . Dat betekent dat de grote steden goed te zien zijn.
De satelliet zendt beeldlijnen uit net zoals bij een fax transmissie. Deze beeldlijnen vormen een foto. Als de satelliet achter de horizon verdwijnt is er geen ontvangst meer van beeldlijnen.
In het signaal zit veel informatie zoals b.v. de temperatuur van de wolken en het aardoppervlak . De foto’s zijn opgebouwd uit infrarood (IR) en zichtbaar licht (near IR).

De hardware die gebruikt wordt ziet er als volgt uit:

De ontvanger is een R2FX volgens Holger DF2FQ.
De antenne is een fraaie zelfgebouwde Quadrafilar Helix Antenne.

Gert heeft het ontwerp van Paul Hayes http://web.ukonline.co.uk/phqfh/qfh.pdf   succesvol nagebouwd.

Zijn eerste antenne was een dubbele dipool.  Deze is veel eenvoudiger zelf te bouwen. Zie de platen hieronder:

Als software wordt WXTOIMG http://www.wxtoimg.com/  gebruikt.
De freeware versie van dit programma levert al de mooiste plaatjes. De computer die  gebruikt wordt, is een Dell laptop Latitude D600 met XP Prof.

De website wordt helemaal door het programma gemaakt en onderhouden. Alles gaat geheel automatisch. Zaken als baangegevens worden automatisch gedownload. De ontvanger wordt ook door de software bestuurd.