Spaarlamp CW-zender

Spaarlamp CW-zender

Spaarlampen zijn nog niet bij iedereen populair; het soort licht dat uitgestraald wordt is niet altijd even sfeervol, de geclaimde levensduur wordt niet altijd gehaald, de lampen hebben incourante afmetingen, er is kwik in de lampen verwerkt, de fabricage is arbeidsintensief en “last but not least”  willen ze nog wel eens (flinke) ruisbulten in de kortegolfbanden neerzetten. Bij luister- en zendamateurs zul je dan ook niet vaak een spaarlamp in de shack tegenkomen.

 

Maar een defecte spaarlamp, “daar kun je wat mee”  moet Michael AA1JT gedacht hebben. Michael heeft de componenten uit een defecte 20 W/ 110VAC TriMax Fluorescent Lamp gebruikt om een 1.5 Watt CW zendertje voor 80 m te bouwen.

 

Een mooi staaltje van materiaal hergebruik.Hij beschrijft het projectje op zijn website: “Das DereLicht”  http://mjrainey.googlepages.com/dasderelicht

Naast het schema van de CW-zender, zijn een mp3 bestand waarop het zendertje te beluisteren is, een lijst van gemaakte QSOs en het componentenlijstje hier terug te vinden.

Er zijn ondermeer twee transistoren BUL128B, ferrietkerntjes, 1N4007, weerstandjes en condensatoren uit de spaarlamp gebruikt. Een kristal en twee spoeltjes zijn uit eigen voorraad toegevoegd. Uiteindelijk wist Michael een zendertje te realiseren dat een acceptabele harmonischen-onderdrukking laat zien (de 2e harmonische is -40.8dB zwakker dan de carrier en de 3e zelfs  -52dB).