Meetzenders werken op omgevingsenergie

 Meetzenders werken op omgevingsenergie

 

 

Onderzoekers van de Kansas State University hebben een prototype ontwikkeld van een batterijloze radiozender voor toepassing in onbewaakte meetsystemen. De zender haalt de benodigde voedingsspanning uit zijn omgeving door verschillende vormen van energie, zoals warmte, licht en trillingen, om te zetten in elektriciteit. Deze elektriciteit wordt verzameld in een grote condensator totdat voldoende energie is opgeslagen om (sensor-)meetgegevens naar een ontvanger te zenden. Dit proces wordt ‘energy harvesting ’ genoemd.


Het onderzoek van de Kansas State University is met name gericht op de ontwikkeling van multi-sensorsystemen die gegevens over trillingen in bruggen naar een meetstation zenden en de benodigde energie voor het grootste deel uit diezelfde trillingen kunnen halen.

 In het prototype is gebruik gemaakt van een energiezuinige transceiver-chip die onder andere door NASA wordt toegepast in robots voor Mars-onderzoek. Naast deze ‘Mars-chip’ bevat de zender een microprocessor die ervoor zorgt dat de meetgegevens iedere vijf seconden als een korte data-‘burst’ naar het ontvangstation worden gezonden. De onderzoekers proberen in samenwerking met de fabrikant van de chips (Peregrine Semiconductor uit San Diego) het ontwerp te optimaliseren voor de beste prestaties bij de beschikbare (geringe) energie.
De resultaten van het onderzoek zullen binnenkort worden gepresenteerd op het Radio and Wireless Symposium.

 

Meer info:
www.k-state.edu/media/newsreleases/dec08/radios121608.html