Memristor

HP maakt memristor op chip

Deze “ artist’s impression”  laat memristors in een array zien.

Hewlett-Packard heeft een chip gemaakt waarop transistoren samenwerken met memristoren, een nieuw type elektronisch geheugen met potentieel revolutionaire toepassingen

Sommige materialen (b.v. titaniumdioxide) onthouden de laatst aangenomen weerstand als de spanning eraf gehaald wordt. Deze eigenschap heet memristance. Naarmate de componenten op een chip kleiner worden, neemt de relevantie van memristance toe.

Het is ook denkbaar om componenten speciaal te ontwerpen voor memristance, maar dergelijke memristoren bleken uiterst moeilijk te maken. Het concept werd al in 1971 bedacht door Leon Chua, maar pas dit voorjaar slaagde Hewlett-Packard erin een zuivere memristor te maken. Vorige maand presenteerde het bedrijf voor het eerst een chip waarin memristoren verwerkt zijn, een zogeheten field programmable array (fpga). Dit zijn relatief eenvoudige chips die zich laten instellen als een schakelbord.

De meest voor de hand liggende toepassing voor memristoren is als geheugenschakeling. Elektronische geheugens zijn nu ofwel snel met voortdurend energieverbruik (ram), ofwel langzaam maar zuinig (flash). De memristor is snel én onthoudt zijn stand zonder energie. Dat zou bijvoorbeeld betekenen dat je computers gewoon aan en uit kunt zetten, zonder lange opstart- en afsluitprocedures. HP denkt dat de eerste apparaten met memristorgeheugen over drie jaar op de markt kunnen zijn.

De memristor kan bovendien het zestig jaar oude computermodel op de schop nemen waarin processor en geheugen gescheiden zijn. Het voortdurende heen en weer schuiven van data tussen beiden is een van de belangrijkste bottlenecks voor efficiënt rekenen. Futuristisch aangelegde onderzoekers speculeren bovendien over toepassingen in de kunstmatige intelligentie, omdat de werking van memristoren grote gelijkenissen vertoont met die van synapsen, kleine structuren in de hersenen die de geheugenfunctie voor hun rekening nemen