Nikola Tesla

Nikola Tesla

 

Nikola Tesla, Amerikaan van Servische afkomst, staat vooral bekend als de uitvinder van de wisselstroomgenerator, de wisselstroomelektromotor en van alle andere belangrijke componenten van het huidige elektriciteitsnet.
Paul, PA3DFR, heeft een filmpje samengesteld waar een aantal wat minder bekende ontdekkingen en proeven van Tesla worden getoond.
Het filmpje van ongeveer 15 minuten en bijbehorende “ AnyFlvPlayer “ is op de website van Paul te downloaden:

http://paul.van.strien.org/tesla/

Tesla was de grondlegger van de Niagara waterkrachtcentrale op tweefasige wisselstroom die Edisons gelijkstroomsysteem antiek maakte, zodat de oorlog van de stromen door wisselstroom gewonnen werd.
Verder werkte hij aan ambitieuze projecten zoals radio-geleide torpedo’s en apparatuur om het aardmagnetisch veld te veranderen (!).

Tesla heeft zich ook met elektromagnetisme beziggehouden; zo demonstreerde hij al in 1894 het principe van radio, dat later door Marconi verder uitgewerkt is. Het effect dat draadloze energie overdracht mogelijk maakt is door hem ontdekt en wordt daarom ook wel het Tesla-effect genoemd.
Zijn prestaties werden erkend toen in 1960 de eenheid van magnetische fluxdichtheid de “tesla”  (symbool T) werd gedoopt.

Nikola Tesla verloor veel prestige door bizarre onbewezen technisch-wetenschappelijke beweringen op latere leeftijd. Zo claimde hij radiosignalen van Mars te hebben ontvangen. Ondermeer hierdoor werd hij in de VS het toonbeeld van de gekke geleerde.

Ook in de 21e eeuw zijn nog velen geinteresseerd in de ontdekkingen van Tesla. ‘Google’ of ‘YouTube’  maar eens op “Tesla coil” .

Je komt dan op websites uit zoals deze: http://tesladownunder.com/tesla_coil_sparks.htm
waar je kunt zien hoe je met gevaarlijk hoge spanningen de mooiste vonken kunt trekken. Zie het plaatje hierboven. (Nieuw club-bouwprojectje ? Cool)