CB in Australië

Icom400

Icom400CB in Australië

Tijdens mijn trip door Tasmanië viel me op dat vrijwel elke 4×4 uitgerust is met een stevige spriet op de bullbar voor op de auto. Gezien de lengte van de spriet (ca. een meter) ging ik er vanuit dat het wel iets 27MHz-achtigs zou zijn. Op een parkeerplaats bij een bezienswaardigheid stopte er weer zo'n 4×4 naast ons, voorzien van zo'n forse antenne. Dus besloot ik de bestuurder eens te vragen naar zijn "CB".

 

CB was het inderdaad, maar niet wat ik verwachtte. Hij vertelde me dat 27MHz al een tijdje uit de gratie was in Australië. Weliswaar werd het nog hier en daar gebruikt, maar vrijwel iedereen in Australië gebruikte "UHF CB". Ik dacht dus aan iets PMR-achtigs.

Bij het informatiecentrum van een van de vele nationale parken trof ik een boekje aan over de 4×4 sport in Tasmanië. Daarin wordt een UHF CB radio als een behoorlijk noodzakelijk accessoire aanbevolen. En tevens trof ik daar een overzicht aan van een vrijwel dekkend repeaterplan voor Tasmanië. Repeaters op CB? Niet echt verwonderlijk, daar op UHF de radiogolven zich vrijwel als licht gedragen. Uit het zicht, van de S-meter. Dus kan ik me een repeater wel voorstellen…

Maar PMR was het niet. Het frequentieplan laat zien dat de CB in Australië ligt in het frequentiegebied van 476.425MHz t/m 477.400MHz; 40 kanalen in een 25kHz raster. Het maximum uitgangsvermogen is 5W. Opvallend is de allocatie van de kanalen 1-8 (repeater output) en 31-38 (repeater input). De afstand tussen de ingang en de uitgang van de repeater is 750kHz, een hele prestatie op bijna 500MHz! Kanaal 5 (een repeaterkanaal) is de noodfrequentie en kanaal 11 wordt voor aanroepen gebruikt. Mobiele stations onderweg vinden elkaar op kanaal 40.

Vrijwel heel Tasmanië wordt gedekt door repeaters. Een lijst van repeaters vind je hier. Op een kaart ziet dat er als volgt uit:

map

En dat allemaal voor de CB. Geen wonder dat niemand een machtiging haalt… Hoewel er ook voldoende amateur repeaters in Tasmanië staan. Zoals op de kaart te zien is, zijn veel repeaters geplaatst op bergen. Daarmee wordt met gemak een bereik van 100km gehaald. Want hoewel het uitgangsvermogen slechts 5W is, is de ERP (het effectief uitgestraalde vermogen) heel wat meer. Zoals ik al opmerkte, waren de antennes die op de bullbars geplaatst waren, zowat een meter lang. En daarmee wordt op 60cm, waar 500MHz equivalent mee is, meer dan een golflengte antenne geplaatst. De minimale versterking is dan ook 6dB van zulke antennes, terwijl er ook antennes met een winst van 9dB gebruikt worden. Dat levert een ERP van respectievelijk 20 en 40W op. Dat is meer dan ik in mijn auto heb op 70…

IC400Er is dan ook een keur aan apparatuur in de handel voor CB. Porto's en mobielsets zijn te koop voor prijzen tussen de €50 en €250. Uiteraard heeft ook de amateurhandel zich daarop gestort: een fraai exemplaar is bijvoorbeeld de ICOM400pro, een apparaat waarmee met een lichte modificatie de hele band tussen 450 en 500MHz te bestrijken is. Ik had geen porto bij me, en had ik die wel gehad dan had ik op de UHF CB niets kunnen doen. Mijn porto zendt doorlopend van 400-470MHz maar de Australische CB ligt daar dus nog boven. CB is in Australië dus in elk geval nog behoorlijk levend onder de mobielerikken, als ik naar het aantal auto's kijk dat met een extra antenne rondrijdt (tussen de 40 en 50 procent)