QRP sets voor zelfbouw

pfr-3

pfr-3 QRP sets voor zelfbouw

Het afgelopen jaar hebben we best wel wat aandacht besteed aan QRP sets voor zelfbouw. Dat zelfbouw niet dood is, is daarbij wel gebleken. Niet alleen was de intekening voor ons Bitx20 project overweldigend, maar ook andere initiatieven zoals de MKARS80 kwamen daarmee in de belangstelling te staan. Ook in het buitenland wordt driftig gebouwd en ontwikkeld. In dit artikel besteed ik aandacht aan een drietal nieuwe multi-band transceivers.

 

 


PFR Om te beginnen de Portable Field Radio van Hendricks QRP kits. Deze 3-bands transceiver is alleen voor morse, en bestrijkt de 40-, 30- en 20-meterband. De zender heeft een uitgangsvermogen van 5W bij 12V en beschikt over een ingebouwde Balanced Line tuner. Degenen die de Elecrafts kennen zullen aan het plaatje ongetwijfeld een gelijkenis met de Elecraft KX-1 herkennen. De volledige informatie van deze Portable Field Radio is hier te vinden. De prijs van deze transceiver bedraagt $200 en als je geen paddle hebt, komt daar nog eens $40 voor een bijpassende paddle bij. En dat is ten opzichte van de Bitx20, die door Hendricks voor $165 inclusief case verkocht wordt, best redelijk aan de prijs. Daarvoor heb je dan wel een 3-banden transceiver. De specificaties van de transceiver zijn als volgt:

Banden : 40 meter, 30 meter en 20 meter

Afstembereik: Full band coverage
Mode: alleen CW

Ontvanger gevoeligheid: 0.2 uV typical
Selectiviteit: 300 Hz
Stroomverbruik van de ontvanger, zonder signaal, typical:
Actief, 47 mA
Rust, 34 mA

Zender:
5 watt bij 12 volts, alle banden
Spurs: – 50 dBc maximum, alle banden

5 tot 35 wpm interne iambic keyer
Twee (2) 63 tekens keyer geheugens.

Coax of gebalanceerde uitgang
Ingebouwde BLT (balanced line tuner)

Afmeting: 18.4 x 11 x 4cm

Voedingsspanning: 8 volt minimum, 12.5 volt maximum. 12 tot 9 volt aanbevolen.


vu2swg rig  VU2SGW bouwde een 5-banden transceiver voor CW en SSB. Deze transceiver werkt op de banden 80, 40, 20, 15 en 10 meter. De zender levert 60W in CW en 90W in SSB. Als je de gegevens van deze transceiver goed bekijkt, zie je dat hij op 80m slechts het gebied van 3.500-3.600 dekt. Ik weet niet of dat een typefout is, maar ik kan me niet voorstellen dat je een transceiver bouwt voor CW en SSB en dat je dan het stuk 3.600-3.800 niet dekt. Tenzij ze daar niet op 80 uit mogen komen in SSB. Dat is vast wel aan te passen omdat VU2SGW voor de afstemming een DDS toepast (Direct Digital Synthesizer), aangestuurd door een PIC16F628. Door de software wat aan te passen moet volledige dekking voor 80m te realiseren zijn. De beschrijving van zijn transceiver is hier te vinden. Het hele verhaal is ook als pdf-bestand te downloaden. Het hele ontwerp is betrekkelijk eenvoudig. VU2SGW heeft er ook een print van gemaakt, maar of deze commercieel te verkrijgen is, weet ik niet. Deze set heeft een hoog experimenteergehalte; ik zou daar niet aan beginnen als je niet een behoorlijke zelfbouw ervaring hebt. In tegenstelling tot de Hendricks of Elecraft kits is dit geen uitgekauwd ontwerp; je zult nog wat moeten experimenteren of wijzigen. Maar een leuk ontwerp is het zeker.


Last maar zeker niet least een van mijn favoriete ontwerpen, welke ik al een tijd volg: de QROlle. Een aantal Zweedse amateurs is hier al maanden aan bezig en dit ontwerp nadert langzaam maar zeker zijn voltooiïng. De QROlle is een QRP (10W) set voor 160, 80, 40, 30, 20 en 17 meter, zowel SSB als CW. Ook deze set gebruikt een DDS voor de afstemming, aangestuurd door een Atmel microprocessor. De set kan remote bestuurd worden met USB en RS232. Hij is voorzien van een fraai display en de kast is in 3 kleuren beschikbaar. Tot nu toe heb ik nog niets over prijzen kunnen vinden, maar ik denk niet dat deze ver onder de €300 te koop zal zijn. Een fraaie set is het wel. De set is opgebouwd uit 4 borden. De twee digitale borden worden gedeeltelijk geassembleerd geleverd. Het analoge deel moet je zelf bouwen. Zie de homepage van het QROlle project voor de sappige details. Hoewel de ontwerpers beweren dat iedereen de set moet kunnen bouwen, wordt er ruimschoots gebruik gemaakt van SMD componenten van het type 0805. Dat is wel te behappen door een amateur, maar dan wel met vaste hand en een kleine soldeerbout. Ik heb regelmatig schakelingen met SMD componenten gebouwd en het vergt wel enig geduld. Persoonlijk vind ik dit een hele leuke set en als hij voor een redelijk bedrag beschikbaar komt, zal ik zeker overwegen 'm te bouwen. Momenteel wordt druk aan de documentatie geschreven. De verwachting is dat de set in het voorjaar als kit te koop zal zijn. Zeker een site om in de gaten te houden.