Het repareren van een Powermodule

Thumbnail

Thumbnail Het repareren van een Powermodule

Tegenwoordig worden in veel transistor eindtrappen geen discrete componenten meer toegepast, maar complete blokken waar de hele eindtrap in zit. Deze blokjes hebben één of meerdere voedingsaansluitingen, een ingang en een uitgang. Een tiental mW in levert dan een tiental Watt uit. Helaas gaan die dingen ook wel eens stuk. Na een aantal keren voor diverse mede amateurs power modulen te hebben gerepareerd was ik nu zelf een keer aan de beurt.

 

Mijn TMV7 leverde geen vermogen meer op 2 meter. Na de set uitgebouwd te hebben kon ik aan de slag. Allereerst moet de power module uit de set gehaald worden; dit gaat per set verschillend.

Powermodule

Vervolgens is het zeer belangrijk dat deze weer op een koellichaam gemonteerd wordt om verdere schade te voorkomen.
Voor het openen van de power module zijn twee manieren:

  1. Het simpelweg eraf wippen van de deksel zoals bij deze power module
  2. Het open slijpen of zagen van de power module

Hierbij moet je opletten dat je de insnede niet dieper dan 3mm maakt en ± 3 a 4mm van de bovenkant waar de tekst op staat doet, anders kan je de power module beschadigen.
Vervolgens moet de power module aangesloten worden. Let hierbij op dat je de in- en uitgang niet omdraait.
Haal hiervoor de aansluitgegevens even van internet; alle power modulen staan daar wel op.
Bij een power module met 2 voedingsaansluitingen is het verstandig om het driver deel te voeden via een weerstand van 10Ω en het geheel op een voeding aan te sluiten met een stroombegrenzing.
Controleer of er een breuk in een van de sporen zichtbaar is. Meestal is dat het geval: zo ook bij die van mij.

Inwendige

Is dit zo dan is het makkelijk te repareren en hoef je niet verder te zoeken. Anders moet je een klein signaaltje op de ingang zetten van de power module, en met een RF testertje even meten waar de onderbreking zit.

Meetkop

Voor het herstellen van de spoortjes heb je een soldeerbout met een brede punt nodig. Dit om in één keer veel warmte toe te kunnen voeren. Als het niet in een keer lukt om het baantje te herstellen schroef de power module dan even los en probeer het dan opnieuw. Waar je ook rekening mee moet houden is dat de meeste baantjes als spoel dienst doen. Leg er daarom dus geen draadje overheen!

Close-up

Als het spoortje hersteld is, zet dan weer voedingspanning en signaal op de power module en kijk of deze weer volledig functioneert. Houd hierbij de stroom even in de gaten. Een vuistregel is dat het rendement van de laatste trap ± 60% of meer moet zijn. Dus bij een voedingspanning van 13,8V en een stroom van 5,5A  is het opgenomen vermogen ± 76W x 60% en dat levert een uitgangsvermogen op van ± 45,5W. Vergeet niet bij het testen op vol vermogen de weerstand van 10Ω te overbruggen. Pas ook op dat de power module niet te heet wordt, zeker als je test op een klein koellichaam. En let op de specificaties: bij modulen met een dubbele voedingsspanning mag het driverdeel soms niet meer dan 8V of iets dergelijks hebben. Zet er dan geen 13,8V op!

MUT

Nu hoef je alleen nog maar het dekseltje er weer op te doen en de power module weer in je set te monteren. Met deze actie bespaar je het aanschaffen van een nieuwe power module. De meeste power modulen kosten tussen de € 75,00 en € 150,00 en dat bespaar je hier dus mee.

Veel succes als je een power module gaat  herstellen.
Als je een probleem tegen komt kan je natuurlijk altijd even contact met mij opnemen.

73’ Paul PA3DFR.