DRM zender stoort amateurband

drmlogo

drmlogoDRM zender stoort amateurband

Al meer dan een jaar storen de DRM uitzendingen van de Deutsche Welle/BBC door het relaisstation in Sines/Portugal de amateurradiocommunicatie op 14 MHz. De uitzendingen beginnen om 0803z tot 1400z op 13810 kHz en gaan daarna verder vanaf 1400z tot 1600z op 13590 kHz. De antennerichting is 30 graden en dat is richting Centraal Europa met een vermogen van 90 kW.

 

Als je op deze frequenties luistert hoor je een geluid dat lijkt op een dieselmotor. Overigens is het het Sines Relaisstation dat het probleem veroorzaakt; het is geen DRM probleem (DRM is NIET per definitie QRM!) maar een instellingsprobleem van de zender.

Veel amateurs zijn zich niet bewust van deze storing en denken dat de oorzaak atmosferische storing, militaire zenders of lokaal veroorzaakte storing is. De storing is breedbandig (tot wel 14400 kHz) en klinkt als statische regen. De sterkte loopt soms op tot S9 met de antenne naar Portugal gericht, wat vanuit Centraal Europa een QTF van 245 graden betekent. Degenen die over een spectrum analyzer beschikken zullen een breedband toename van ruis zien op 14 MHz van 5 tot 10 dB!! Maar nog hinderlijker zijn de kakerige geluiden die je met elke ontvanger (transceiver) kunt horen. Als je over een dubbele (of twee) ontvanger beschikt, kan je de QSB op de BC zendfrequentie volgen terwijl je naar de kraakgeluiden luistert in een vrij stuk van de 20 m band en zo het verband vaststellen.

Discussies met de DW en te autoriteiten hebben tot nu toe niet tot enige verbetering geleid en dus lijkt de enige oplossing het bundelen van krachten door zoveel mogelijk klachten te sturen naar DW.

Zoals je in bovenstaand uitzendschema kunt zien is het probleem het ergst op te tijden dat er goede propagatie in die richting is.

DL5RBW roept op om de Broadcasters niet onder dit probleem uit te laten komen en om te helpen de banden zo schoon mogelijk te houden door vandaag nog een klacht in te dienen:

Meer informatie en tevens de pagina waar je je klacht in kunt dienen:

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,1777509,00.html

Hier is de aankondiging van de samenwerking met BBC begin 2009:

http://mt-shortwave.blogspot.com/200…ervice-to.html