Frequentie uitbreiding Zweden

zweedse vlagFrequentie uitbreiding Zweden

Het ziet er steeds beter uit voor de amateurs: ook in Zweden worden de frequentiebanden uitgebreid. Deels als gevolg van het stoppen van analoge televisie in band 1 en deels als gevolg van de nieuwe bandindeling per 1 april aanstaande. Die weer het gevolg is van het verdwijnen van broadcast stations in het segment 7100-7200kHz.

 

Lees verder “Frequentie uitbreiding Zweden”

DRM zender stoort amateurband

drmlogoDRM zender stoort amateurband

Al meer dan een jaar storen de DRM uitzendingen van de Deutsche Welle/BBC door het relaisstation in Sines/Portugal de amateurradiocommunicatie op 14 MHz. De uitzendingen beginnen om 0803z tot 1400z op 13810 kHz en gaan daarna verder vanaf 1400z tot 1600z op 13590 kHz. De antennerichting is 30 graden en dat is richting Centraal Europa met een vermogen van 90 kW.

 

Lees verder “DRM zender stoort amateurband”

Radio Arcala Mammoth

mammoth Radio Arcala Mammoth

In de serie Antennes Om Van Te Kwijlen dit keer het Finse contest station OH8X. En dan speciaal de antenne voor 80 en 160m. Als je van plan bent om de Arcala Extremes (OH8X) beam na te bouwen, kan je beter eerst even je tuintje opmeten. Elk van de vier tuidraden eindigt op 120m afstand van de mast. Dat betekent een gebied van 170×170 meter en komt overeen met een oppervlakte van drie hectare..

 

Lees verder “Radio Arcala Mammoth”

Het repareren van een Powermodule

Thumbnail Het repareren van een Powermodule

Tegenwoordig worden in veel transistor eindtrappen geen discrete componenten meer toegepast, maar complete blokken waar de hele eindtrap in zit. Deze blokjes hebben één of meerdere voedingsaansluitingen, een ingang en een uitgang. Een tiental mW in levert dan een tiental Watt uit. Helaas gaan die dingen ook wel eens stuk. Na een aantal keren voor diverse mede amateurs power modulen te hebben gerepareerd was ik nu zelf een keer aan de beurt.

 

Lees verder “Het repareren van een Powermodule”