Mobiele telefoon Samsung SGH C450 voldoet niet aan eisen

SGH C450

SGH C450 Mobiele telefoon Samsung SGH C450 voldoet niet aan eisen

Agentschap Telecom heeft geconstateerd dat een mobiele telefoon type SGH C450 van het merk Samsung niet voldoet aan de Europese eisen. Het stralingsniveau van het toestel komt uit boven de gestelde blootstellingslimiet. Dit is gebleken uit een steekproef waarbij telefoons van verschillende gangbare merken zijn getest. De andere toestellen voldeden wel aan de eisen. Samsung haalt in overleg met het agentschap uit voorzorg alle telefoons van dit type uit de markt.

 

Met Samsung zijn afspraken gemaakt over een omruilactie van alle 140.000 toestellen van dit type. Agentschap Telecom controleert of dit ook gebeurt. Op korte termijn gaat Agentschap Telecom meer telefoons testen. Het agentschap verwacht dat de huidige testresultaten voor andere fabrikanten aanleiding zijn om extra zorgvuldig te zijn. Samsung heeft voor haar klanten een speciaal telefoonnummer geopend: 0800-5533666.

Achtergrond
Alle mobiele telefoons in Europa moeten voldoen aan essentiële eisen op het gebied van techniek, veiligheid en gezondheid. Hierin is opgenomen dat de telefoons een bepaald stralingsniveau niet mogen overschrijden. Dit wordt de blootstellingslimiet genoemd. Deze eisen zijn vastgelegd in de Europese R&TTE-richtlijn (1999/05/EC) en opgenomen in de Nederlandse  Telecommunicatiewet. Het is de verantwoordelijkheid van de fabrikant of degene die de telefoon op de Nederlandse markt brengt dat telefoons aan deze eisen voldoen. In Nederland houdt Agentschap Telecom toezicht op de naleving van de Telecommunicatiewet. Dit gebeurt door het technisch onderzoeken van mobiele telefoons en door administratieve controles.

Tot nu toe zijn er geen gevalideerde wetenschappelijke bewijzen voor negatieve gezondheidseffecten van mobiel bellen, mits voldaan wordt aan de gestelde limieten. Dit wordt bevestigd in een advies van het Kennisplatform Elektromagnetische Velden, aangevraagd door Agentschap Telecom. Het enige vastgestelde gezondheidseffect is opwarming van het lichaam. In alle gevallen moet Samsung er voor zorgen dat zijn toestellen voldoen aan de richtlijnen. De testresultaten waren voor Agentschap Telecom aanleiding om in actie te komen.

Voor meer informatie over dit onderwerp, klik hier.