Gemeente wil Mercuur kwijt

Gemeente wil Mercuur kwijt

De Mercuur, bij de radio-amateurs bekend onder de call PI9MER, dreigt uit de Scheveningse haven te moeten verwijnen. De Haagse VVD is op de bres gesprongen voor het populaire museumschip, nu blijkt dat wethouder Baldewsingh het daar weg wil hebben omdat het "niet haven-gebonden" zou zijn.

 

Dit ambtelijk jargon betekent dat de gepensioneerde mijnenveger niet meer uitvaart en daarom moet plaatsmaken voor jachten en kleine vissersschepen.

Van VVD-raadslid Bart de Liefde moet de wethouder met zijn handen van de voormalige oorlogsbodem afblijven: "De Mercuur heeft een grote educatieve en toeristische waarde."

"Al vanaf 1993 komen er jaarlijks duizenden bezoekers, onder wie veel kinderen. Zij leren daar van alles over de marine en over de Marshal-hulp die Amerika aan Nederland gaf na de tweede wereldoorlog. En dat alles zonder ook maar 1 euro subsidie te krijgen."

De liberaal ergert zich eraan dat een prima functionerend particulier initiatief als de Mercuur zo wordt dwarsgezeten door de overheid. Hij vreest dat de verhoging van het liggeld door de gemeente een van de wapens zal zijn om het schip weg te krijgen.

"Maar dat mag absoluut niet gebeuren! De Mercuur krijgt nu nog korting en dat moet zo blijven."

Het is maar de vraag of het VVD raadslid in staat is om zich hard te maken voor de Mercuur. De gemeente Den Haag heeft in het verleden niet echt laten merken zich iets van haar burgers aan te trekken. En als de gemeente het geld ruikt van commercieel verhuurbare (dure) ligplaatsen, dan moet er heel wat gebeuren wil ze zich van haar standpunt laten brengen. De vrees is dan ook dat de dagen van de Mercuur geteld zijn.