ISS gespot boven Zoetermeer

 ISS gespot boven Zoetermeer

 

ISS draait in een baan om de aarde op een hoogte van ongeveer 400 kilometer met een snelheid van 7,7 km/sec ( 27720 km/uur). Het ISS doet er 90 minuten over om een heel rondje om de aarde te maken. Het station cirkelt ongeveer 15 keer per etmaal om de aarde, en dat al zo’n 10 jaar lang.

Voor HAM’s is ISS interessant omdat er zich aan boord een 70cm-2m transponder bevindt (“crossband voice repeater “).

De uplink frequentie is 437.800 MHz en de downlink is op 145.800 MHz terug te vinden. Zo nu en dan wordt er op 145.800 ook in de SSTV-mode uitgezonden. Op 145.825 MHz wordt er een packet signaal uitgezonden.

Om het ISS signaal op te kunnen pikken moet je weten wanneer de ISS zich in jouw LOS (Line Of Sight) bereik bevindt.

Op de webpage “ AMSAT satellite pass predictions

kun je eenvoudig laten voorspellen wanneer de ISS zich in je ontvangstbereik laat zien.

Selecteer bij “ Show predictions for “  ISS en geef QTH locator bij “ gridsquare “ in. (Natuurlijk kun je ook direct je Latitude-Longitude coordinaten invoeren)

Wanneer je dan op “ predict “ klikt heb je de exacte tijdstippen te pakken waarop het ISS op jouw locatie te ontvangen is. Tot ongeveer 10 minuten na de tijdstippen is het ISS te ontvangen. Deze tijdspanne is natuurlijk ook afhankelijk van je antennepositie. Boven de predictie-tabel zie je ook een vlakje “ Current position of ISS “.Een klik op dit vlak laat een kaart van de aarde zien met de huidige ISS-positie.

 

 

Op zaterdagochtend 14 februari om 11:39 lokale tijd heb ik een ISS-FM signaal op m’n oude Kenwood TR-7400A opgepikt. Een simpele ¼-golf GP-antenne was goed genoeg om het ISS-signaal te ontvangen (S 57). De maximale elevatie op dat moment was 83 graden, dus hij kwam bijna recht over. Een deel van de communciatie heb ik in een .wav bestandje gevangen. Je hoort hier hoe DB8AT een verbinding met ??7LJA maakt.

Geluidsfragment

Volgende uitdaging is natuurlijk zelf een QSO via de ISS-xponder te maken. Dit is nog niet zo eenvoudig. Je moet namelijk kunnen corrigeren voor doppler shift die aanzienlijk is door de hoge snelheid van het ISS.

Wat erbij komt kijken om de doppler shift te compenseren kun je hier lezen: Hishiro.com