Versterker voor mm golven

mmamp

mmamp

Nieuw type versterker voor millimetergolven

James Buckwalter, onderzoeker aan de University of California in San Diego, heeft een nieuw type versterker voor millimetergolven ontwikkeld. Deze versterker kan een belangrijke stap vormen in de richting van goedkoop en supersnel draadloos datatransport. Ook voor experimenterende Full liscence HAMs kan deze ontwikkeling interessant zijn daar het segment 75.5 – 81.5 GHz beschikbaar is voor radioamateurgebruik.

 

Millimetergolven (60 – 120 GHz) worden op dit moment nog maar beperkt commercieel toegepast omdat voor versterkers in deze frequentieband exotische (dure) halfgeleidermaterialen nodig zijn. De nieuwe versterker, door de uitvinder ‘Cascaded Constructive Wave Amplifier’ genoemd, is gebaseerd op goedkoop silicium.

De versterker bestaat uit een transmissielijn op een silicium oppervlak, waarin de elektromagnetische golven zich rechtstreeks van de ingang naar de uitgang bewegen. Parallel aan deze transmissielijn bevinden zich op regelmatige afstanden transistoren die het signaal oppikken, versterken en een eindje verderop in fase in de transmissielijn injecteren. Dit is een vorm van meekoppeling waardoor de amplitude van het signaal exponentieel toeneemt met het aantal versterkings’trappen’.
De ‘Cascaded Constructive Wave Amplifier’ levert een versterking van 26…30dB bij een frequentie van 100 GHz.

De uitvinding werd op 11 februari 2009 gepresenteerd op de International Solid-State Circuits Conference (ISSCC) in San Francisco.

Meer info:
http://ucsdnews.ucsd.edu/newsrel/science/02-09FastWireless.asp