Onderzoekers ontwikkelen omkeerbare diode

diode

diode Onderzoekers ontwikkelen omkeerbare diode

Onderzoekers van een Amerikaanse universiteit hebben een nieuw materiaal ontwikkeld waarmee diodes met een inverteerbare polariteit gemaakt kunnen worden. De kristallen zijn ook nog eens geschikt om fotovoltaïsche cellen te maken.

 

Het materiaal werd ontwikkeld door een team onderzoekers van de Rutgers-universiteit onder leiding van professor Sang-Wook Cheong. Diodes die met het materiaal werden gemaakt, kunnen stroom selectief in twee richtingen doorlaten. Normaliter heeft een diode een doorlaatrichting en een sperrichting, die niet kunnen veranderen: vanaf een bepaalde spanning laat de diode stroom in de ene richting door, en stroom die de andere kant op wil, wordt altijd tegengehouden. Het nieuwe materiaal maakt het echter mogelijk om de doorlaat- en sperrichting van de diode om te keren door er kortstondig een piekspanning op te zetten.

De kristallen van het nog naamloze materiaal zijn gerangschikt in een perovskiet-structuur en zijn gemaakt van ijzer, bismut en zuurstof.  De ferro-elektrische polariteit van deze kristallen wordt door de spanningspuls veranderd, wat de doorlaatrichting van de diode omdraait. Naast schakelbare diodes kunnen de BiFeO3-kristallen ook nog eens ingezet worden in fotovoltaïsche cellen. Een voordeel is dat licht uit de blauwe kant van het spectrum in elektrische energie kan worden omgezet. Blauw licht wordt minder dan andere kleuren door bewolking gefilterd, zodat het ook op bewolkte dagen nog redelijk fel is. Conventionele zonnecellen kunnen het blauwe licht echter niet benutten. De onderzoekers rest nu de taak om het ferro-elektrische materiaal geschikt te maken voor lithografisch processen, zodat de diodes of zonnecellen in de massaproductie van elektronica gebruikt kunnen worden.