Portugese vergunningenstelsel op de schop

Portugal

portugalPortugese vergunningenstelsel op de schop

De Portugese overheid maakt van de introductie van het nieuwe bandplan op 29 maart 2009 maar meteen gebruik om het oude vergunningenstelsel grondig te herzien. Er wordt een 3-klassen licentie systeem ingevoerd waarmee een einde komt aan bestaande uitzonderingen.

 

In andere wijzigingen wordt de leeftijd waarop in Portugal een machtiging gehaald kan worden, verlaagd naar 12 jaar. Iedereen die in Portugal een machtiging wil halen, ongeacht de leeftijd, krijgt altijd een klasse-3 licentie en moet tenminste 2 jaar in die klasse blijven voordat je verder kan. De klasse-3 licentie is 5 jaar geldig waarmee een amateur 3 jaar de tijd krijgt om door te stromen naar een klasse-2 licentie. Als een amateur daar niet in slaagt, valt hij terug naar de SWL status. Dat betekent dat hij of zij het station alleen nog maar als luisterstation mag gebruiken, of naar een hoger gelicenceerd amateur moet gaan om onder toezicht een verbinding te kunnen maken.

Voor wat betreft de huidige separate stationsmachiging: die komt eveneens te vervallen en wordt vervangen door het nieuwe National Amateur Certificate. Daarin wordt toegestaan: 1 vast opgesteld hoofdstation, 1 extra vast station, 1 mobiel station en 1 portable station. Dit Certificate is 10 jaar geldig en kan daarna verlengd worden. Binnen de nieuwe regels is eveneens ruimte voor gemeenschapsstations, club stations en het uitgeven van special event call signs voor de periode van een jaar.

De nieuwe regels voor Portugese amateurs gaan op 1 juni in. Meer informatie (in het portugees) is te vinden op ct-spot.blogspot.com .