Vervolg Triple Ratio Balun

trsb

trsbVervolg Triple Ratio Balun

Enige tijd terug waren we druk aan het experimenteren met onze zelfgebouwde Buddipole antennes. Zie ook het forum . Ik bouwde toen ook de Triple Ratio Balun om de verwachte lage antenne impedanties aan te kunnen passen aan de 50 Ohm van de set. Dat werkte toen niet helemaal lekker. Van de week kreeg ik twee uitgebreide mails van Egbert PA0EJH met een zorgvuldige analyse van het geheel. Interessant genoeg om met jullie te delen.

 

Egbert vermoedde dat de problemen uit de Current Balun kwamen:

"Ik heb het vermoeden dat de CurrentBalun roet in het eten gooit. De paralelle draden hebben geen Imp. van 50 Ohm, en daardoor wijkt de gemeten swr bij de diverse  imp. af. De CurrentBalun heeft een slecht 'eigen' swr om het zomaar te zeggen.

Hang eens een 50 Ohm dummy achter de CurrentBalun, en meet dan eens de SWR. Als die slecht is dan gaat de overall performance van het geheel achteruit. Draaddikte en afstand tussen beide draden bepalen of de Imp. 50 Ohm is. Je kunt de afstand tussen beide draden vergroten, al wordt dat lastig, hi. Ik zelf gebruik dunne 50 Ohm coax RG178? of wat dikkere Teflon coax voor de CurrentBalun en met 10 wdg. heb je 275 Ohm op 3,6Mhz, genoeg dus."

Zonder dat ik nog gereageerd had, was er een dag later alweer een tweede email van Egbert met nog meer bevindingen:

"Heb je Currentbalun eens nagemaakt met 12 wdg. van 0.8mm en een met 1mm wikkeldraad op 4C65 kern.
 
Met de miniVNA gesweept van 1 tot 30 MHz en beide geven een Imp van ~ 80 Ohm.
 
Dus je TRB zet dan Imp. om van 45 naar 80  en van 20 naar 80 Ohm.
 
Theoretisch gezien werkt de TRB zoals het hoort, alleen de Currentbalun zal aan de Zenderkant een misaanpassing veroorzaken van 80>50 Ohm met een SWR van 1,6.
 
Met de Bud-dipole erop aangesloten zal het verschil vermoedelijk nog minder zijn, je regelt die af op minimale SWR en niet op 45 of 20 Ohm.
 
Door de extra capaciteit van de Coax en reactantie van de Bud-dipole strijkt alles zich een weinig glad, om het zomaar eens te zeggen.
 
Anders wordt het als je een weerstand als zuiver Ohmse afsluit Impedantie(?)  gaat meten.
 
Dan moeten alle transformatie verhoudingen kloppen om een juiste SWR te verkrijgen. In een meetopstelling gebruik je meestal korte stukken coaxkabel , of aan de TRB kant geen coax, je soldeert de afsluitweerstand rechtstreeks aan de TRB.
 
Dan speelt zelfs de bedrading van je schakelaar een grotere rol, de doorverbindigen die evenwijdig aan elkaar liggen hebben al gauw een paar pf capaciteit, die staan dan parallel aan de wikkelingen van de TRB en met de hoge zelfinductie's heb je  al gauw parallel resonantie die in of naast de amateurbanden vallen.
 
Ik zag dat je TRB 7 wdg. heeft, alle 4 wikkelingen in serie geeft 87uH en met 2 Pf bedrading capaciteit heb je parallel res. op 12 MHz , niet erg , is ~5K imp. maar verder boven of onder die Freq. zal de Imp. aanzienlijk lager zijn , en die staat dan weer over de wikkeling.
 
Als ik de Currentbalun met coax maak, klopt de Imp. die is dan ~ 50 Ohm en wanneer ik beide Currentbaluns in serie zet zie ik een steeds oplopende Imp. van 60 naar 90 Ohm ook hier strijkt zich weer e.e.a wat glad door het gebruik van de korte stukken coax.
 
Dat verklaart m.i. ook waarom jij op 80m en 40m in 50 Ohm een vrij goede SWR meet en en het met de lagere Imp. steeds meer fout gaat bij stijgende Freq."

Tot zover Egberts verhaal. En dat snijdt hout. Met de zomer in aantocht wordt het weer tijd voor de veldexperimenten. Nog voor de volgende velddag zal ik die currentbalun eens onderhanden nemen. Hugo is vast wel zo goed om zijn antenne analyzer weer mee te nemen: dan kunnen we de verbeteringen eens vaststellen en zien of de praktijk de theorie wil volgen. Egbert, bedankt voor de waardevolle opmerkingen!