AO-7 zendt weer telemetrie in RTTY

AO7

ao7AO-7 zendt weer telemetrie in RTTY

David, VK5DG, en andere radio amateurs hebben eind februari het 70-cm-RTTY-Telemetriebaken van de amateur satelliet AMSAT-OSCAR 7 op 435,1058 MHz plus/min dopplerverschuiving gehoord en hebben het signaal ook kunnen decoderen.

 

Dat laat Thomas Frey, HB9SKA, in zijn OSCAR-News weten. De oudste nog werkende amateur satelliet AO-7 cirkelt al 30 jaar om de aarde.

Na op 15 november 1974 gelanceerd te zijn, werkte de satelliet uitstekend tot 1981, waarna zijn signaal verstomde als gevolg van een kapotte accu. Verassend genoeg meldde de satelliet zich in 2002 ineens weer. De accu's zijn in de loop der jaren hoogohmig geworden, waardoor de zonnecellen als deze in het licht komen weer voldoende energie aan de elektronica kunnen leveren om deze tot leven te wekken.