SOHLA-1 amateurradio baken geactiveerd

satelliet

satellietSOHLA-1 amateurradio baken geactiveerd

De SOHLA-1 satelliet werd op 23 januari 2009 gelanceerd. Behalve een wetenschappelijke missie bevat de satelliet tevens een amateurradio baken dat nu in werking gesteld is.

 

SOHLA-1, ook bekend onder de naam Maido Ichigo, is een technische demonstratie satelliet die ontwikkeld is door lokale SMEs (small and medium-sized enterprises; kleine en middelgrote bedrijven) met de technische ondersteuning van het Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) en de Prefecture Universiteit in Osaka.

Het hoofddoel van SOHLA-1 is het verzamelen en bijeen brengen van diverse technieken voor toepassing in kleine satellieten. Een andere missie van SOHLA-1 is het demonstreren van diverse nieuwe technieken zoals het meten van bliksemontladingen in het VHF gebied vanuit een baan om de aarde.

Naast de wetenschappelijke instrumenten heeft de 50 kg zware satelliet tevens een amateurradio baken aan boord die uitzendt op 437.505MHz in FM AFSK 1200 bps AX.25 packet.

Op het AMSAT Bulletin Board (AMSAT-BB) heeft Mineo Wakita JE9PEL laten weten dat het baken sinds 17 maart geactiveerd is en een sterk signaal neerzet op aarde.

Voor details van het baken zie de webpagina 'SOHLA-1 Earth picture success' op
http://www.ne.jp/asahi/hamradio/je9pel/sohlacwe.htm