Antenne voor 160m

Inverted "L" antenne voor 160m

 

Er zijn goede redenen om de fascinerende 160m band niet door je vingers te laten glippen. Ten eerste is daar de propagatie. Deze band laat zelfs onder slechte propagatie condities nog radiocommunicatie toe. DX werken is (met name ’s-avonds en ’s-nachts) vaak goed mogelijk.  Primair is deze band een “nacht-band” als gevolg van de aanwezigheid van de D-laag overdag. Voor locale verbindingen is de band prima geschikt; overdag zowel als ’s-nachts wanneer er vaak sprake is van NVIS (Near Vertical Incidence Skywave).

Het toegwezen gedeelte van de 160m band in Nederland is maar smal. De band strekt zich uit van 1810 KHz tot 1880 KHz. In de VS is de bovengrens 2 MHz. CW wordt vooral bedreven in het lage deel tot 1838 kHz. Rond 1840 kHz kun je de digimodes terugvinden en vanaf 1842 kHz is de band bedoeld voor SSB verkeer.

Een andere reden om met de 160m band kennis te maken is de “cultuur”; niet voor niets wordt deze band de “ Gentleman’s Band” genoemd. Hier vind je geen rat race. De QSOs zijn niet gestressed en de ham’s behandelen elkaar met respect. Als je een glimp wilt opvangen van de manier waarop de radiohobby 50 jaar geleden werd bedreven moet je de 160m band eens beluisteren.

Dan is er nog geschiedenis. Eigenlijk begon onze hobby in de buurt van deze band. Destijds gold de stelling dat radioverbindingen boven 200m onmogelijk waren: De 160m band is de eerste band boven de 200m die
door amateurs (succesvol) verkend werd.

Welke antenne ?

De belangrijkste reden waarom de 160m MG band minder populair is dan de KG banden is een praktische:  De antennegrootte.  Een 160m antenne wordt al gauw gigantisch:
Een  vertikaal is enorm; 40m hoog.  Een inverted “V” of dipool wordt ook een kolos: 80m draad moet je kunnen wegspannen. Een loop antenne zoals de Skywire doet al gauw 160m ‘ in het rond ‘. Dan heb je het over 1/6 deel van een kmEmbarassed . Maar er is (lijkt) ook goed nieuws; een inverted “L” kan uitkomst brengen.

Een inverted “L” is niets meer of minder dan een ¼ lambda Marconi met een knik daar waar het hoogste punt zich bevindt. Het maakt niet zoveel uit waar de de knik zich exact bevindt. Radialen maken ook deel van de antenne uit. De impedantie in het voedingspunt is laag, tussen de 30 en 60 ohm. De antenne kan dus gevoed worden met ordinair RG58 coax kabel. Voor de perfecte aanpassing zal een ATU moeten zorgen.
Charles, NO6L heeft een inverted “L” op een ingenieuze wijze in zijn tuin “weggewerkt”. Om de antenne niet al te zichtbaar te laten zijn heeft hij gebruik gemaakt van dun spoeldraad  (AWG 22). Op die manier heeft hij een “stealth” (stiekeme) antenne gecreeerd die onzichtbaar is voor de buren.

Ik vind het enthousiasme van Charles over de inverted “L” veelbelovend.
Maar als je dan de plaat van zijn tuin met de manier waarop hij zijn antenne heeft weggewerkt…

Kijk hier voor het volledige artikel inclusief antenne tekening:

http://www.eham.net/articles/21292