FCC zegt: een D-star repeater is een repeater

dstar

dstarFCC zegt: een D-star repeater is een repeater

Het Amerikaanse AT, de FCC, heeft duidelijk gemaakt wat zij onder "gelijktijdig" verstaat voor wat betreft de regels met betrekking tot repeaters, en dat besluit gaat een aantal amateurs die digitale voice repeaters willen opzetten niet leuk vinden. Want het betekent dat die zich aan moeten passen aan de planning van analoge FM repeaters en dus op de wachtlijst voor een frequentie komen.

 

Het besluit van de FCC kwam als antwoord op een verzoek uit 2007, ingediend door Gary Mitchell, WB6YRU. Gary is de voorzitter van de Northern California Packet Association.

Gary's verzoek kwam weer naar aanleiding van de verzoeken van sommige frequentie coordinatoren en de vergunninghouders van een paar digitale voice repeaters die beweerden dat deze digitale voice repeaters zich niet hoefden te houden aan de repeater frequentie toewijzing. En dat weer omdat digitale repeaters technisch gezien geen repeaters zouden zijn. De coordinatoren en licentiehouders zeiden dat de vertraging die nou eenmaal hoort bij het digitaliseren van spraak en het weer terug decoderen van digitale datastroom naar verstaanbaar geluid betekent dat de zender en de ontvanger dus niet gelijktijdig zenden en ontvangen.

Maar volgens de FCC is het hele audio verwerkingsproces irrelevant. Zij stellen dat het woord "gelijktijdig," zoals dat gebruikt wordt in de definitie van een "repeater," betrekking heeft op het feit dat zender en ontvanger gelijktijdig actief zijn. In andere woorden, dat het een seconde of twee duurt voordat het geluid gedigitaliseerd is en weer analoog gemaakt, is toevallig inherent aan de werking van een digitale repeater.

Omdat het zo lang geduurd heeft voordat de FCC haar ei gelegd had, komen een aantal inmiddels opgezette digitale repeaters in de problemen door het gebrek aan repeater frequenties. Zij zullen zich nu moeten conformeren aan het analoge bandplan, terwijl er 2 D-star repeaters op de plek van 1 analoge zouden kunnen werken.

In Nederland wordt door het AT geen vergunningen afgegeven voor D-star in de 2m band. Vooralsnog wordt per geval bekeken hoe omgegaan wordt met aanvragen voor D-star repeaters in de 70cm band.

Update: Vertrouwelijke bronnen rond het AT weten te melden dat op dit moment ook voor de 70cm band geen vergunningen worden uitgegeven voor D-star repeaters vanwege het gebrek aan frequenties.